Umeå kommunUmeå kommun

Arbete hemma – ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Söndag 28 april öppnar utställningen Arbete hemma med konstverk av Petra Hultman på Kvinnohistoriskt museum. I utställningen undersöker Petra Hultman husmodersidealets framväxt under 1950-talet.

En filmmosaik från Husmorsfilmer AB och uppslagna Svenskt Husmoderslexikon skapar tillsammans en visuell berättelse där villkoren för hemarbete följer med hela vägen till vår tid.

-          Vi vill med utställningen ställa frågorna: Vem är det som städar i våra hem? Och har det förändrats? Med Arbete hemma vill vi ge en möjlighet att fundera över olika maktordningar i relation till obetalt hemarbete, säger Maria Perstedt, museichef vid Kvinnohistoriskt museum.

Utställningen är producerad av konstnären Petra Hultman, som utexaminerades från Kungl. Konsthögskolan 2017, och har fått ett stort genomslag med sina berättelser om hantverk, flit och arbete i hemmet. Hultman fick Beckers konstnärsstipendium 2018 och har bland annat ställt ut på Färgfabriken i Stockholm och Göteborgs konsthall.

Söndag 28 april öppnar utställningen och museet har öppet mellan 12.00-16.00
Vernissageprogrammet börjar kl. 13 och innehåller ett invigningstal av museichef Maria Perstedt och ett samtal mellan konstnären Petra Hultman och Jennie Forsberg på Kvinnohistoriskt museum. Livemusik av Mäkt.

Press är välkomna på en förhandstitt på torsdag 25 april 09.00-12.00
OSA med e-post till museets kommunikatör Maria Hedberg, maria.hedberg@umea.se och meddela när du/ni har möjlighet att komma.

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

 Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum