Skogsstyrelsen

Arbetet med att bekämpa granbarkborren utökas

Dela

Arbetet med att bekämpa granbarkborrens rekordstora skador på skogen växlar upp rejält i södra och mellersta landet. Skogsstyrelsen knyter fler myndigheter, organisationer och skogsbolag till den kraftsamling som pågår och nu utökas. Gemensamma bekämpningsmetoder, utbildning av skogsägare och övervakning är några av de insatser som krävs.

Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen
Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen

Samverkansprojektet Stoppa borrarna startade redan i slutet av 2018, då den extremt torra sommaren orsakat en kraftig ökning av granbarkborre i södra Sverige. Under 2019 fortsatte angreppen att öka och spred sig även norrut till Svealand.

Samarbetet är igång

– Mycket har redan gjorts och nu lägger vi i ytterligare en växel för att minimera de stora problem och kostnader som granbarkborren orsakar för skogsägare och skogsbruk. Situationen kräver att vi samverkar på ännu bredare front för att begränsa spridningen, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.

Tillsammans ska nu ett 20-tal myndigheter, företag och organisationer i södra och mellersta Sverige sprida kunskap, utbilda skogsägare, effektivisera logistiken inom skogsbruket och bekämpa skadeinsekten som under förra året förstörde nästan 7 miljoner kubikmeter skog. Den 15 januari träffades representanter från de olika aktörerna till ett uppstartsmöte.

"Kräver samarbete"

– Det här är ett branschgemensamt problem och ska vi lyckas begränsa omfattningen av kommande angrepp måste vi samarbeta. Därför ser jag fram emot att vara en del av den här gemensamma satsningen, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

Samverkansprojektet Stoppa borrarna kommer att pågå fram till och med 2022 och finansieras av de medel som regeringen tilldelat Skogsstyrelsen för bekämpning av skogsskador under kommande treårsperiod.

Mer om projektet här: https://www.skogsstyrelsen.se/om-oss/var-verksamhet/projekt/granbarkborreprojektet---stoppa-borrarna/

Mer information:

Kerstin Ström, projektledare, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 12, 070-399 09 96, kerstin.strom@skogsstyrelsen.se

Matts Söderström, skogschef, Mellanskog, 010-482 81 09, 070- 340 18 84, matts.soderstrom@mellanskog.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen
Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CESTPressmeddelande

Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum