Svenska kyrkan

Årets allhelgona extra betydelsefull – tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin

Dela

Svenska kyrkan förbereder sig nu på en allhelgona som kan betyda extra i den kvarvarande sorgen på grund av pandemin. "Vi har inte kunnat leva som vanligt. Vi har inte kunnat dö som vanligt heller. Vi behöver varandra i sorgen men har inte kunnat ge en kram eller sörja på vanligt sätt. Men nu kan vi det igen, och det är viktigt när vi sörjer", säger prästen Ingrid Edgardh.

Sorgegrupper och annat samtalsstöd erbjuds i många församlingar till stöd för sörjande. Foto: John Strand/Ikon.
Sorgegrupper och annat samtalsstöd erbjuds i många församlingar till stöd för sörjande. Foto: John Strand/Ikon.

Allhelgonahelgen har på senare år blivit mer och mer betydelsefull. Nu när restriktionerna lyfts och vi äntligen kan visa vår sorg tillsammans så blir de många små flammande lågorna på kyrkogårdarna runt om i landet ännu viktigare, menar Ingrid Edgardh, flygplatspräst och tidigare sjukhuspräst med lång erfarenhet av arbete med människor i sorg.

– Många människor har inte bara mist sina kära, pandemin har också tagit ifrån oss några av livets viktigaste stunder – när vi inte kunnat sitta vid en dödsbädd eller vara med vid en begravningsgudstjänst. Sorg behöver ord och någon som lyssnar men också någon som tyst bara sitter bredvid. Jag hoppas och tror att allhelgonahelgen därför är extra viktig i år.

– Nu kan vi göra som vanligt, och det är viktigt när vi sörjer. Alla människor som tänder ljus på kyrkogården påminner om att vi inte är ensamma – vi delar sorg med många andra. Nu får vi försöka ta igen lite av det vi inte kunnat uttrycka.

Att få uttrycka sin sorg och samtala om vad som hänt är livsviktigt, menar Ingrid Edgardh.

– Vi behöver stötta varandra både som familj och vänner men ibland också med professionella insatser. Sorgegrupper, samtal med begravningsprästen och annat samtalsstöd är viktiga.

Stöd behövs
Nuvarande möjligheter att resa och ses gör att kyrkogårdarna väntas bli välbesökta under allhelgonahelgen, som även vanliga år är den vanligaste anledningen för kyrkogårdsbesök i Sverige. Bara till kyrkogårdarna i Göteborg väntas omkring 40 000 personer under allhelgona.

Många församlingar kommer även att hålla minnesgudstjänster, dela ut ljus vid till exempel kyrkogårdar och köpcentra, och hålla kyrkor öppna för ljuständning, bön och samtal.

Under helgens stora resdag, fredagen den 5 november, har Hjärtats kapell på Arlanda flygplats öppet kl 8–18 för ljuständning och samtal eftersom många kanske inte får möjlighet att gå till kyrkogården den dagen.

– Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför finns fortfarande digitalt stöd och digitala minnesgudstjänster för dem som inte kan delta på plats. Men det är viktigt att också kunna göra det vi brukar göra, säger Ingrid Edgardh.

LÄS MER:
Stöd vid sorg
Första hjälpen vid sorg – tips som gör det lättare att finnas till för sörjande.
Jourhavande präst – telefonjour via 112, chatt och digitalt brev. Telefonsamtal och chatt ökade under pandemin med i snitt 2 000 kontakter/månad, jämfört med 2019. Under 2020/2021 har Jourhavande präst hittills haft över 195 000 telefon- och chattkontakter, i snitt över 8 800 i månaden.
Sorgegrupper– för såväl vuxna som barn och unga.
Bönewebben
Sjukhuskyrkan
Svenska kyrkan Arlanda Airport

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.

Tel:070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Sorgegrupper och annat samtalsstöd erbjuds i många församlingar till stöd för sörjande. Foto: John Strand/Ikon.
Sorgegrupper och annat samtalsstöd erbjuds i många församlingar till stöd för sörjande. Foto: John Strand/Ikon.
Ladda ned bild
Ingrid Edgardh, flygplatspräst. Foto: Johan Nilsson.
Ingrid Edgardh, flygplatspräst. Foto: Johan Nilsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum