Årets allhelgona extra betydelsefull – tillfälle att bearbeta sorgen från pandemin
Allhelgonahelgen har på senare år blivit mer och mer betydelsefull. Nu när restriktionerna lyfts och vi äntligen kan visa vår sorg tillsammans så blir de många små flammande lågorna på kyrkogårdarna runt om i landet ännu viktigare, menar Ingrid Edgardh, flygplatspräst och tidigare sjukhuspräst med lång erfarenhet av arbete med människor i sorg.
– Många människor har inte bara mist sina kära, pandemin har också tagit ifrån oss några av livets viktigaste stunder – när vi inte kunnat sitta vid en dödsbädd eller vara med vid en begravningsgudstjänst. Sorg behöver ord och någon som lyssnar men också någon som tyst bara sitter bredvid. Jag hoppas och tror att allhelgonahelgen därför är extra viktig i år.
– Nu kan vi göra som vanligt, och det är viktigt när vi sörjer. Alla människor som tänder ljus på kyrkogården påminner om att vi inte är ensamma – vi delar sorg med många andra. Nu får vi försöka ta igen lite av det vi inte kunnat uttrycka.
Att få uttrycka sin sorg och samtala om vad som hänt är livsviktigt, menar Ingrid Edgardh.
– Vi behöver stötta varandra både som familj och vänner men ibland också med professionella insatser. Sorgegrupper, samtal med begravningsprästen och annat samtalsstöd är viktiga.
Stöd behövs
Nuvarande möjligheter att resa och ses gör att kyrkogårdarna väntas bli välbesökta under allhelgonahelgen, som även vanliga år är den vanligaste anledningen för kyrkogårdsbesök i Sverige. Bara till kyrkogårdarna i Göteborg väntas omkring 40 000 personer under allhelgona.
Många församlingar kommer även att hålla minnesgudstjänster, dela ut ljus vid till exempel kyrkogårdar och köpcentra, och hålla kyrkor öppna för ljuständning, bön och samtal.
Under helgens stora resdag, fredagen den 5 november, har Hjärtats kapell på Arlanda flygplats öppet kl 8–18 för ljuständning och samtal eftersom många kanske inte får möjlighet att gå till kyrkogården den dagen.
– Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför finns fortfarande digitalt stöd och digitala minnesgudstjänster för dem som inte kan delta på plats. Men det är viktigt att också kunna göra det vi brukar göra, säger Ingrid Edgardh.
LÄS MER:
Stöd vid sorg
Första hjälpen vid sorg – tips som gör det lättare att finnas till för sörjande.
Jourhavande präst – telefonjour via 112, chatt och digitalt brev. Telefonsamtal och chatt ökade under pandemin med i snitt 2 000 kontakter/månad, jämfört med 2019. Under 2020/2021 har Jourhavande präst hittills haft över 195 000 telefon- och chattkontakter, i snitt över 8 800 i månaden.
Sorgegrupper– för såväl vuxna som barn och unga.
Bönewebben
Sjukhuskyrkan
Svenska kyrkan Arlanda Airport
Nyckelord
Kontakter
Ewa AlmqvistPressekreterare
Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, kyrkorätt, generalsekreteraren, Act Svenska kyrkan (humanitärt arbete), Jourhavande präst, barn/unga, diakonalt arbete mm.
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder
Länkar
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Decision of the General Synod 202422.11.2024 09:57:22 CET | Press Release
The second session of the General Synod with debates and decision-making is now closed.
How the Church of Sweden wants to influence society21.11.2024 12:44:23 CET | Press Release
Today, the Church of Sweden’s General Synod adopted a statement on the role of the church in the public space. In six points, the General Synod sets out the course for a church that plays a clear and active role in civil society.
Kyrkomötets beslut 202420.11.2024 14:45:01 CET | Pressmeddelande
Kyrkomötets andra session med debatt och beslut är nu avslutad.
Så vill Svenska kyrkan påverka samhället20.11.2024 13:29:03 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkans kyrkomöte har idag antagit ett uttalande om kyrkans roll i det offentliga rummet. I sex punkter sätter kyrkomötet riktningen för en kyrka som är en tydlig och aktiv aktör i civilsamhället.
Act Svenska kyrkan på plats under klimattoppmötet19.11.2024 14:26:04 CET | Pressmeddelande
Act Svenska kyrkan har två representanter på FN:s klimattopmöte COP29, som avslutas 22 november. De är där för att bevaka mötet och lyfta frågor om bland annat klimaträttvisa med beslutsfattare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum