Årets Geolog efterfrågad expert

Michael Stephens har utsetts till Årets Geolog år 2013. Priset på 25 000 kronor får han för sin insats och förmåga att omsätta sin breda kunskap inom det geologiska ämnesområdet, såväl direkt i samhällets tjänst som inom den akademiska världen. Det är Geosektionen inom Naturvetarna som delar ut priset för sjuttonde gången.
Michael doktorerade om strukturgeologi i den svensk-norska fjällkedjan 1973 och arbetade därefter som forskningsassistent i Melbourne, Australien ett par år innan han 1976 anställdes vid Sveriges geologiska undersökning (SGU). Som statsgeolog på SGU var hans huvudsakliga arbetsområden i fjällen innan han på 90-talet deltog i stora projekt inom urberget. På 2000-talet dominerade projektarbeten åt Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) och han var geologisk expert gentemot SKB. Sedan några år tillbaka är han också professor vid Luleå Tekniska universitet.
Förutom att han haft nyckelroller i Nordkalott- och Mittnorden-projekten, i Bergslagsprojektet och i Fennoskandiska Sköldprojektet, tillsammans med norska, finska och ryska geologer, har Michael haft egna FoU-projekt och han är en efterfrågad expert, inte minst inom strukturgeologi där han är en av Sveriges främsta. Michael är en lysande pedagog och föredragshållare och har deltagit i mer än 50 stora konferenser och internationella möten, nästan alltid med egna föredrag som drar fulla hus.
Michaels ledstjärna är att de geologiska kunskaperna skall komma till nytta i samhället. Ett exempel på det är då Michael och ett par kolleger hjälpte Skifferbolaget AB i Offerdal att lokalisera dittills okända tillgångar av brytbar skiffer och därmed rädda jobben för många människor. Ett annat exempel är Michaels djupa engagemang, att för SKB detaljbeskriva och modellera geologin i samband med platsundersökningarna i Östhammars och Oskarshamns kommuner, inför besluten om var slutförvaret av utbränt kärnbränsle ska placeras.
Priset delas ut vid en ceremoni på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) i Uppsala den 7 november. Då föreläser Michael Stephens och flera andra forskare på temat ”Base knowledge in geology and its use: some case studies”.
Nyckelord
Kontakter
Johan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seBilder


Om
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum