Årets geolog får Uppland att blomma
Årets geolog har på ett unikt sätt kopplat ihop geologi och botanik. Han har gjort djupdykningar i den uppländska floran och kartlagt uppkomsten av hällebräcka, en vitblommig växt som i hela världen bara finns i ett smalt bälte från Roslagen i öster till Oslo i väster.
– Jag är överraskad, glad och stolt över utmärkelsen, säger Ebbe Zachrisson.
Hällebräckan har skapats genom en korsning av två arter som fann varandra när havet sjönk undan efter den senaste istiden och land mötte land. Det kanske kan finnas fröbanker av hällebräcka från yngre bronsåldern för 2 900 år sedan.
De kalkrika jordarna i Uppland, som också har sin källa från istiden, förklarar att det finns så gott om orkidéer i Uppland.
Men det är främst för karteringen av berggrunden av den svenska fjällvärlden som har gett honom priset. Många av de kartblad som finns över den svenska fjällberggrunden är han pappa till.
– Det är mitt livsverk, säger Ebbe Zachrisson som har varit pensionerad från Sveriges geologiska undersökning, SGU, i nästan 20 år.
Enligt juryns motivering gjorde han stora insatser inom svensk fjäll‐ och malmgeologi, var internationellt erkänd och känd som en god organisatör. Han prisas också för sin breda kompetens och stora entusiasm för geologin som vetenskap.
Årets geolog har beskrivit hur den svenska fjällkedjan har bildats. Det arbetet ligger till grund för den forskning som görs i dag. Det mest spektakulära är diamanter som har hittats i fjällvärlden.
– Diamanter bildas under högt tryck och vid höga temperaturer på stort djup. De finns i de så kallade skollorna, stora sjok av bergarter som transporterats hundratals kilometer i östlig riktning.
Ebbe Zachrisson tar emot utmärkelsen, som Geosektionen inom Naturvetarna delar ut, den 5 november.
Kontakt: Pia Hansson, ordförande för Geosektionen, 070-271 53 11
Nyckelord
Kontakter
Johan AhlgrenChef Kommunikation och påverkan
Tel:08-466 24 05 / 073-366 24 05johan.ahlgren@naturvetarna.seOm
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Större fokus på kompetensutveckling i nytt kollektivavtal1.4.2025 07:08:51 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att kompetensutveckling kommer att spela en större roll i kommande löne- och utvecklingssamtal. Det är resultatet av förhandlingarna under årets avtalsrörelse mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM). Detta stärker arbetstagare, näringsliv och svensk innovations- och konkurrenskraft, menar Naturvetarna.
Efter förhandlingar: nyblivna föräldrar kan se fram emot föräldralön när den gör som mest nytta.1.4.2025 07:08:08 CEST | Pressmeddelande
Det blir lite lättare ekonomiskt för nyblivna föräldrar under sin föräldraledighet, efter förhandlingar mellan fackförbundet Naturvetarna och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare. Framöver kommer den så kallade föräldralönen att betalas ut löpande under föräldraledigheten, till skillnad från idag där föräldralönen betalas ut i två klumpsummor, i början av ledigheten och efter återkomsten till arbetet.
Doktorander inom matematik/fysik har högst löneutveckling 202413.3.2025 11:22:04 CET | Pressmeddelande
Doktorander har en löneutveckling på 7,6 procent enligt senaste lönestatistiken från fackförbundet Naturvetarna. Verksamma inom matematik/fysik har sett en löneutveckling är på 5,4 procent, att jämföra med övriga arbetsmarknaden vars löner ökade med enbart 3,9procent. Bäst löneutveckling hade privat sektor medan kommunsektorn halkat efter.
Ny statistik: Djurskyddsinspektörer ökar mest i lön i men branschen halkar efter13.3.2025 11:10:32 CET | Pressmeddelande
Djurskyddsinspektörer med STEM-utbildning i bakgrunden har sett sin lön öka markant under 2024, enligt ny statistik från fackförbundet Naturvetarna. 6,1 procent mer i lönekuvertet placerar dem högst bland naturvetare inom livsmedelsbranschen, som i genomsnitt hade en löneutveckling på 4,5 procent, vilket är högre än arbetsmarknaden i sin helhet som nådde upp till 3,9 procent 2024.
Doktorandlöner ökar mest i ny lönekartläggning13.3.2025 11:00:09 CET | Pressmeddelande
Doktorander inom life science (inklusive hälso- och sjukvården) har ökat sin lön med i genomsnitt 7,1 procent enligt fackförbundet Naturvetarnas årliga lönestatistik. Det är mer än andra naturvetare i branschen och mer än arbetsmarknaden generellt som enbart når upp till 3,9 procent. Även biomedicinska analytiker har fått en ökning i lönekuvertet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum