Naturvetarna

Årets geolog guidar till världens underverk

Dela

I morgon är det geologins dag. Då tilldelas Gunnar Eriksson utmärkelsen Årets geolog.

Genom sina resor här hemma och i världen har han fått fler att uppleva glaciärer, vulkaner och andra naturfenomen. Som tidigare malmletare har han näsa för nya upptäckter.

Det är en stor ära att få den här utmärkelsen. Fantastiskt att bli hyllad av sina kollegor, säger han.

Det var i början på 90-talet i efterdyningarna av lågkonjunkturen i gruvbranschen som han startade företaget Naturforum. Prospekteringen lades ner och han hittade nya möjligheter.

Det har jag inte ångrat. Varje resa är en källa till glädje och ny kunskap. Roligt också att många av deltagarna kommer tillbaka och är nyfikna på nya resmål. De vill veta varför naturen ser ut som den gör.

På sitt inspirerande och pedagogiska sätt kan han förklara uppkomsten av både det svenska urberget och vulkanerna på till exempel Island och Nya Zeeland. Lika fascinerande fenomen finns i Sverige, inte minst på hans hemmaplan i Dalarna där Siljansringen utmärker sig.

Ett meteoritnedslag för 350 miljoner år sedan skapade den unika formationen i landskapet. Det är den perfekta platsen för en geopark, som det finns planer på att anlägga. Det skulle locka turister, säger han övertygande.

Den debattglada geologen menar att Sverige måste vara självförsörjande på malm.

Visst blir det en del hål i marken, men i dag återställs marken efteråt och kan få nya naturvärden. Det var värre förr. Bara här i Dalarna finns det tre hundra gruvhål.

Gunnar Eriksson vill också lyfta geologin i skolan, som han menar borde ha en egen plats på schemat.

Vi har jobbat för det länge, men inget händer. Vi ger inte upp och fortsätter att uppvakta politikerna, säger han hoppfullt.

Kontakt: Gunnar Eriksson 070-683 39 27

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum