Naturvetarna

Årets geolog guidar till världens underverk

Dela
I morgon är det geologins dag. Då tilldelas Gunnar Eriksson utmärkelsen Årets geolog.

Genom sina resor här hemma och i världen har han fått fler att uppleva glaciärer, vulkaner och andra naturfenomen. Som tidigare malmletare har han näsa för nya upptäckter.

Det är en stor ära att få den här utmärkelsen. Fantastiskt att bli hyllad av sina kollegor, säger han.

Det var i början på 90-talet i efterdyningarna av lågkonjunkturen i gruvbranschen som han startade företaget Naturforum. Prospekteringen lades ner och han hittade nya möjligheter.

Det har jag inte ångrat. Varje resa är en källa till glädje och ny kunskap. Roligt också att många av deltagarna kommer tillbaka och är nyfikna på nya resmål. De vill veta varför naturen ser ut som den gör.

På sitt inspirerande och pedagogiska sätt kan han förklara uppkomsten av både det svenska urberget och vulkanerna på till exempel Island och Nya Zeeland. Lika fascinerande fenomen finns i Sverige, inte minst på hans hemmaplan i Dalarna där Siljansringen utmärker sig.

Ett meteoritnedslag för 350 miljoner år sedan skapade den unika formationen i landskapet. Det är den perfekta platsen för en geopark, som det finns planer på att anlägga. Det skulle locka turister, säger han övertygande.

Den debattglada geologen menar att Sverige måste vara självförsörjande på malm.

Visst blir det en del hål i marken, men i dag återställs marken efteråt och kan få nya naturvärden. Det var värre förr. Bara här i Dalarna finns det tre hundra gruvhål.

Gunnar Eriksson vill också lyfta geologin i skolan, som han menar borde ha en egen plats på schemat.

Vi har jobbat för det länge, men inget händer. Vi ger inte upp och fortsätter att uppvakta politikerna, säger han hoppfullt.

Kontakt: Gunnar Eriksson 070-683 39 27

Kontakter

Om

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Regeringens satsning på forskning är bra, men inte tillräcklig12.12.2024 15:42:31 CET | Pressmeddelande

Satsningar på bland annat life science, klimatrelaterad forskning och AI inom ramen för forskningspropositionen, som regeringen presenterade i dag, är välkomna, enligt fackförbundet Naturvetarna. Men för att stärka innovationslandet Sverige behövs fortsatta satsningar på naturvetenskaplig kompetens, satsningar på STEM-utbildningar och bättre villkor för forskare, menar Naturvetarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye