Umeå kommun

​Årets Klimatstad ska utses – det kan bli Umeå igen!

Dela

Umeå är sedan 2016 Sveriges klimatstad. Och Umeå är även i år nominerad att bli Årets svenska klimatstad, tillsammans med Lund och Uppsala. Städerna visar ett starkt engagemang och klimatledarskap enligt Världsnaturfonden, WWF.

Lund, Umeå och Uppsala har valts ut till svenska finalister i WWFs stadsutmaning One Planet City Challenge och tävlar om titeln Årets klimatstad 2018. Senare i år utses den svenska vinnaren. Globalt har nu 55 städer från 22 länder gått vidare som finalister. Idén med Årets Klimatstad är att utveckla hållbara städer som spelar en nyckelroll i klimatomställningen och uppfyllelsen av Parisavtalet.

Fokus på mobilitet i år

Temat i år är hållbar mobilitet för att skapa klimatsmarta och attraktiva stadsmiljöer. Umeå har målet att bli klimatneutral till 2045. På vägen dit är målen ett klimatneutralt energisystem 2018 och en fossilfri kollektivtrafik 2020.

– Vi ska vara stolta över att vi återigen nomineras till Årets klimatstad. Med tre miljöhuvudstadsutvärderingar i bagaget, där Umeå alltid legat i topp fem i Europa, och med innehavare av titeln Sveriges klimatstad, jobbar Umeå målmedvetet vidare med att utveckla den hållbara staden här i norr. Nya samarbetsformer med andra aktörer och hur vi lyckas med ett hållbart transportsystem är mycket viktigt för att Umeå ska kunna växa till 200 000 invånare på ett hållbart sätt, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

- - - - - - 

Blir Umeå Årets Klimatstad?

Några exempel på vad kommunen gör tillsammans med flera andra aktörer avseende hållbara transporter.

Prioritera hållbara transportslag
Umeå kommun vill stimulera elbilsanvändning t ex genom ínformationsinsatser för att öka antalet laddplatser för elbilar. Aktiviteter genomförs för att inspirera invånare att cykla året runt, även under den snörika vintern. Kampanjer för att öka kollektivtrafikåkandet genomförs och kollektivtrafikåkandet ökar. Inom stadsplaneringen sker mycket för att kunna ställa om till en hållbar stad och hållbara transportvanor – i allt från översiktsplan till enskilda detaljplaner och projekt. Och också i driften – t ex att cykelvägar sopsaltas på vintern och att plogningen på gång- och cykelvägar prioriteras. Åtgärder görs för att prioritera hållbara transportslag; supercykelvägar och cykelöverfarter byggs, ny parkeringsnorm med hållbarhetsfokus har beslutats och fler bilpooler skapas. Nyligen tog kommunfullmäktige beslut om förmånscykel för kommunanställda.

EU-projekt i Umeå
Med pengar från EU driver Umeå kommun och Umeå Universitet det fleråriga projektet ”Den kolidoxidsnåla platsen”. Genom att testa och utvärdera olika sätt att främja klimatsvarta val i vardagen utvecklar vi nya verktyg för klimatarbetet i kommunen. Projektet ska även ta reda på hur Umeåbornas klimatpåverkan ser ut och visualisera det. www.umea.se/co2platsen

I samverkansprojektet Umeås Smart city/Ruggedised är kommunen, fastighetsägare, universitet och företagare partners. Syftet är att under fem år testa nio innovativa klimatsmarta lösningar i Norra Sveriges största arbetsplats; Universitetsstaden Umeå, och samtidigt utveckla nya affärsmodeller som passar i en delningsekonomi. 

Ellådcykelpoolen U-bike


U-bike


U-bikeprojektet har inletts och utökas under året. Ellådcyklarna är klimatsmarta, de kan lastas med upp till hundra kilo och ersätta många bilresor i stan. En pool finns nu på universitetsområdet och senare i år invigs Cykelpunkten Kungsgatan.Och det kommer att bli fler. Eftersom U-bikes lådcyklar är eldrivna går det lätt att cykla längre sträckor med dem. Ett fulladdat batteri räcker i cirka åtta mil. Cyklarna hyrs ut året runt och utrustas med dubbdäck på vintern. www.umea.se/ubike

– Umeå har under lång tid jobbat målmedvetet och på många olika sätt för att ge möjligheter för umeborna att resa och leva mer hållbart, säger miljöstrateg Sara Wård Edvall. Vi gör mycket, och att medverka i Världsnaturfondens internationella tävling ”Årets Klimatstad” är ett sätt att synliggöra det viktiga arbetet och samtidigt lära oss mer.

Kontakt 

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
090-16 12 01
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Sara Wård Edwall
miljöstrateg
Umeå kommun
sara.ward.edvall@umea.se
070-611 45 51

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum