Riksteatern

Årets sista festival med artister i världsklass

Dela
Riksteatern bjuder in till årets sista musikfestival. Mellan den 15 och 18 december äger Decemberfestivalen rum i Stockholm, Malmö och Göteborg. På scen står turkiska, kurdiska, bosniska, iranska, egyptiska och arabiska världsartister.

För tredje året i rad arrangerar Riksteatern Decemberfestivalen, årets sista musikfestival. En folkfest som sprider värme och glädje i vintermörkret. Årets upplaga av Decemberfestivalen gästas av artisterna Göksel, Kiosk, Plavi Orkestar, Cairokee, Tarabband och Raperîn.

Mellan den 15 och 18 december hålls konserter med artisterna på Södra Teatern i Stockholm, Moriska Paviljongen i Malmö, Göteborgs Konserthus och Stora Teatern i Göteborg.

Medverkande

Göksel I hemlandet Turkiet kallas Göksel ofta för ”de smärtsamma kärlekssångernas drottning”. Hon är känd för sin distinkta röst och retrostil. Hon inledde sin karriär som bakgrundssångare till Sezen Aksu och släppte sitt första soloalbum 1997. Sedan dess har det blivit tio album.

Spelar den 15 december i Göteborg, den 16 december i Stockholm.

Plavi Orkestar Det Bosniska folkrockbandet är legender i hemlandet och har tusentals fans världen över. Plavi Orkestar, ”Den Blå Orkestern”, startade redan 1983 och har sedan dess släppt åtta album, turnerat världen över och gjort inte mindre än 3 500 konserter.

Spelar den 16 december i Stockholm, den 17 december i Malmö, den 18 december i Göteborg.

Kiosk Ett av den iranska undergroundscenens främsta rockband. Kiosk är kända för sina satiriska och kritiska texter. Musiken är inspirerad av stora mästare som Bob Dylan och Leonard Cohen, men även den romska musiktraditionen.

Spelar den 17 december i Stockholm, den 18 december i Göteborg.

Raperîn Raperîns kärlekssånger framförs på kurdiska och har fått hundratusentals fans världen över. Hon släppte sitt första album, Xapînok, 2012. Det kurdiska språket, som är Raperîns modersmål, har fått en central roll i hennes skapande då det under hennes uppväxt var ett förbjudet språk.

Spelar den 17 december i Stockholm.

Cairokee Det egyptiska rockbandet Cairokee grundades 2003, men fick sitt stora genombrott i och med den arabiska våren 2011. Som namnet anspelar hämtar bandet inspiration från hemstaden Kairo och karaoke. Vilket innebär att deras sound ständigt förändras av nya influenser och utvecklingen i hemstaden.

Spelar den 18 december i Stockholm. Tarabband Tarabband är arabisk musik från Sverige. Bandet är känt för att blanda arabisk musik med alltifrån nordisk folkmusik, persisk musik till jazz. Tarabbands frontfigur är sångerskan Nadin Al Khalidi som genom låttexterna berättar sin egen livshistoria. Med på scen har Nadin etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscen.

Spelar den 18 december i Stockholm.

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/decemberfestivalen-2016

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Karl Marx-influerad dystopi för tonåringar6.3.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Sci-Fin Famnen är ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog av Nanna Olasdotter Hallberg i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum