Stockholms stad

Årets S:t Eriksmedaljörer utsedda

Dela

Kommunstyrelsen delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.

S:t Eriksmedaljen 2017 tilldelas följande personer:

Wilhelmina Hoffman – för sitt arbete om demens.

Överläkare, verksamhetschef för Silviahemmet i Bromma och föreståndare för Svenskt Demenscentrum. Startade efter avslutad läkarutbildning en minnesmottagning på Sabbatsbergs sjukhus och gick sedan vidare till Stockholms Sjukhem som fick både ny minnesmottagning och en utbildningsenhet. På en jobbresa till Irland 2003 fick hon inspiration till Svenskt Demenscentrum. Fem år senare blev centrat verklighet när Silviahemmet och Stockholms Läns Äldrecentrum fick uppdraget att bygga upp det.

Elisabeth Massi Fritz, brottmålsadvokat som arbetar mot hedervåld

Med sitt mod, engagemang och arbete som advokat har Elizabeth Massi Fritz bidragit till att förändra synen på brottsofferfrågorna, på våldtäktsmål och hedersrelaterat våld i Sverige. Många kvinnor har fått hopp om ett bättre liv genom Elizabeths insatser. Både drabbade kvinnor men även andra som har Elizabeth som förebild.

Ture Rangström – dramatiker, textförfattare, teaterchef och Strindbergkännare

Rangström har varit intendent och dramaturg på Drottningholmsteatern, teaterchef för Confidencen och Strindbergs Intima teater, museiintendent på Strindbergsmuseet. Ordförande i Dramatikerförbundets och Strindbergssällskapet. Startade den årliga Strindbergsfestivalen 1993 i Stockholm. Rangström har också skrivit en rad musikdramatiska pjäser och är en av våra mest anlitade sångtextförfattare och översättare av operor och musikaler.

Johan Rockström – professor i miljövetenskap

Forskningsledare, agronom och miljövetare. Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Flitig föreläsare i miljöfrågor som gjort två globala Ted Talks. Var med och grundade Stockholm Resilience Centre. Ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin. Var i åtta år chef för Stockholm Environment Institute.

Nina Stemme - operasångare (dramatisk sopran)

Stemme räknas som en av världens främsta operasångerskor och har sjungit på scener runt om i världen bland annat London, New York, Wien, Köln, La Scala i Milano, Göteborg och Stockholm och på många operafestivaler. Hon har också tilldelats en rad priser genom åren.

Jonas Wahlström – folkbildare och djurexpert

Djurexpert och ägare av Skansenakvariet som han har byggt upp från grunden. Wahlström har under många år framträtt med djur i olika TV-sammanhang, bland annat i Allsång på Skansen, och tidigare i ett barnprogram om Skansenakvariet.

För ytterligare information kontakta:
Eva-Louise Erlandsson Slorlach, kommunfullmäktiges ordförande
Telefon: 08-508 29 264.

Läs mer om utmärkelsen och tidigare mottagare på stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Översikt av Stockholmsenkätens resultat för Skärholmens stadsdelsförvaltning 201817.10.2018 13:48Pressmeddelande

När det gäller ANDT-frågor ser vi ett fortsatt positivt resultat när det gäller alkoholkonsumtion, tobak och narkotika. Inga stora variationer har skett över tid. Vad det gäller brott har Skärholmens stadsdelsförvaltning flera utmaningar samtidigt som tryggheten bland flickor ökat. Vi ser också ett ökat deltagande av både flickor och pojkar på fritidsgårdar/mötesplatser: för år 9 ligger Skärholmen högst i staden när det kommer till flickors deltagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum