Stockholms stad

Årets S:t Eriksmedaljörer utsedda

Dela
Stockholms stads kommunstyrelse delar sedan 1938 ut S:t Eriksmedaljen. Medaljen delas ut till stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser gjort sig förtjänta av denna utmärkelse från staden.
S:t Eriksmedaljen
S:t Eriksmedaljen

År 2018 delas S:t Eriksmedaljen ut till:

Kajsa Bergqvist, f.d. idrottare, höjdhopp
Kajsa Bergqvist är en av Sveriges största kvinnliga idrottare genom tiderna. Hon blev första svenska kvinna att hoppa över två meter, och har fått ett flertal medaljer från VM, EM och OS. Hon har på senare tid verkat som UNICEF-ambassadör, föreläsare samt som programledare och expertkommentator på tv.

Alexandra Pascalidou, programledare, författare
Alexandra Pascalidou engagerar sig i frågor som rörmångfald, demokrati och rättvisa. Hon har representerat antirasismkampanjer, arbetat med utsatta kvinnor och barn med mera. År 2015 utsågs hon till årets europé av Svenska Europarörelsen.

Dilsa Demirbag-Sten, författare, frilansjournalist
Dilsa Demirbag-Sten grundade 2011 stiftelsen Berättarministeriet som driver utbildningscenter för barn och unga i områden med hög arbetslöshet. Dilsa Demirbag-Stensyns ofta som debattör i frågor om integration, hedersvåld och kvinnors rättigheter.

Ingegerd Råman, krukmakare, glasformgivare
Ingegerd Råman är en av Sveriges mest kända glasformgivare och har bland annat formgett glas åt de stora svenska glasbruken, ofta bruksföremål som kretsar kring det dukade bordet. Hon finns representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, och i Aula Medica på Karolinska Institutet. Hon har vid ett flertal tillfällen mottagit utmärkelsen Utmärkt Svensk Form.

Klas Nyberg, professor
Klas Nyberg är föreståndare och professor på Centrum för Modevetenskap sedan 2014. Han är ekonomihistoriker och forskar inom områdena för textilhistoria, konsumtionshistoria och materiell kultur. Han är också mångårig forskare på Stockholm och skeppsbroadeln i Stockholm samt har utgivit flera böcker om Stockholm.

Mats Ek, regissör, dansare, koreograf
Mats Ek har genom livet pendlat mellan dansens och teaterns världar och ofta låtit formerna korsbefrukta varandra. Hans koreografier för Cullbergbaletten har gjort honom världsberömd och han har haft en mängd internationella uppdragsgivare, bland andra Parisoperan och Nederlands Dans Teater.

Jan Lindo, museichef
Jan Lindo har under många år varit museichef på Almgrens Sidenväveri och museum som är i högsta grad levande tack vare honom. Sidenväveriet grundades 1833 i lokalerna på Södermalm och är norra Europas äldsta nu fungerande sidenväveri. En gång i tiden var det Skandinaviens största kvinnoarbetsplats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

S:t Eriksmedaljen
S:t Eriksmedaljen
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Frans Schartaus Handelsinstitut beviljas flera korta kurser som möjliggör en spetskompetens29.5.2023 11:16:01 CEST | Pressmeddelande

När arbetslivet ställer om behövs det kompetensutveckling inom flera områden för att möta förändrade krav och förutsättningar på arbetsmarknaden. Redan i höst kan Stockholms stads Yrkeshögskola Frans Schartaus Handelsinstitut erbjuda kurser i Egenvård för apotekspersonal, Dataanalys för besöksnäringen samt Klassificering av sjukdomar och Hälsoproblem för vårdadministratörer. Skolan bedriver även 16 YH-utbildningar inom Hälso- och sjukvården, Rese- och besöksnäringen, Ekonomi och försäljning, IT, Teaterteknik, Film- och Läkemedelsproduktion med dokumenterad hög kvalité.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum