Riksteatern

Arja Saijonmaa sjunger om olycklig kärlek och stora känslor – urpremiär för Love Songs

Dela

Att vara okysst, att sent i livet inse att man är lesbisk och att möta kärleken i ett flyktingläger. Utifrån insamlade historier från hela landet berättar föreställningen Love Songs om starka minnen kopplade till kärlekssånger som får hjärtat att brista. Det blir tvära kast mellan eufori, tomhet, avsmak, lycka och sorg. I regi av Maja Salomonsson med Arja Saijonmaa med flera på scen. Urpremiär den 10 mars i Tumba.

Fotograf: Sören Vilks Bildtext: Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Robert Hannouch och Peter Järn
Fotograf: Sören Vilks Bildtext: Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Robert Hannouch och Peter Järn

Vi färdas till ett högstadiedisco på 90-talet, till en tango-dansbana i Finland under vinterkriget och till ett bröllop där Elvis kommer att spela en avgörande roll. Love Songs är en föreställning om vår längtan efter att känna stora känslor och om kärlekssånger som kulturellt fenomen.

- Jag har länge närt en hatkärlek till lovesongs. Jag älskar smäktande ballader men blir också tokig på alla föreställningar om kärlek som tvingats på mig. Musik rymmer ofta en längtan efter något oåtkomligt. Och musik har en otrolig förmåga att få minnen att komma till liv, att göra dåtiden levande igen. Föreställningen handlar mycket om just detta; att vi inte bara är vår nuvarande ålder, säger Maja Salomonsson, regissör.

Föreställningen baseras på intervjuer med människor runt om i Sverige och kring deras minnen kopplade till en specifik låt. Frida Beckman, Robert Hannouch, Lisa Hu Yu, Peter Järn och Arja Saijonmaa tolkar 12 vitt skilda utsagor om kärlek i en slags kollageform där musiken binder ihop och leder handlingen framåt. I vissa av berättelserna kommer vi höra de dokumentära rösterna bakom.

-Love Songs är nytänkande och experimentell och med den här föreställningen befinner jag mig totalt utanför min comfort zone. Jag sjunger om kärlek på arabiska, finska, engelska och franska. Dessutom ackompanjerar jag mig själv på piano för första gången i livet, säger Arja Saijonmaa, skådespelare och artist.

Urpremiär 10 mars i Stockholm

Medverkande

Frida Beckman Robert Hannouch Lisa Hu Yu Peter Järn Arja Saijonmaa

Konstnärligt team

Manus Gustav Tegby och Maja Salomonsson Regi Maja Salomonsson Scenografi Johanna Mårtensson Ljusdesign Jörgen Haimanas Dramaturgi Eva-Maria Dahlin Maskdesign Linda Sandberg Musikarrangemang Stefan Johansson

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/love-songs/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/love-songs

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Fotograf: Sören Vilks Bildtext: Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Robert Hannouch och Peter Järn
Fotograf: Sören Vilks Bildtext: Arja Saijonmaa, Frida Beckman, Lisa Hu Yu, Robert Hannouch och Peter Järn
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum