Ärkebiskopen besöker gammalkatolikerna i Utrecht
Överenskommelsen om kyrkogemenskap undertecknades 2016 av ärkebiskop Antje Jackelén och ärkebiskop Joris Vercammen från Utrecht. Det skedde under kyrkomötets avslutningsgudstjänst i Uppsala domkyrka och var ett resultat av flera års ekumenisk dialog där en genomgång av kyrkornas olika teologiska ståndpunkter gåtts igenom.
– För både Svenska kyrkan och gammalkatolikerna är det ekumeniska arbetet en viktig del av vår identitet. Överenskommelsen är ett led i kyrkornas arbete med att hela såren från de många kyrkosplittringarna i historien och istället verka för kyrkans synliga enhet, säger ärkebiskop Antje.
Ärkebiskopen ingår i en delegation från Svenska kyrkan som besöker Utrecht den 19-21 januari. På fredagen föreläser ärkebiskop Antje på temat ”Europa: Reformation och ansvar”. Det är inom ramen för en ekumenikföreläsning som arrangeras årligen av Nederländernas kristna råd. På lördagen hålls ett seminarium där överenskommelsen presenteras. Därefter firas en högtidsmässa och ärkebiskop Antje predikar. Flera ekumeniska gäster finns på plats liksom Sveriges ambassadör Per Holmström. På söndagen åker delegationen till Rotterdam och en gemensam gudstjänst för den gammalkatolska församlingen och Svenska kyrkans församling i Rotterdam. Delegationen kommer under helgen också att delta i de gammalkatolska kyrkornas biskopsmöte där temat är kyrkornas gemensamma uppdrag i Europa.
– Vi har mycket att ge varandra i reflektionen över vad det innebär att vara kyrka i ett sekulariserat Nordeuropa och att leva som majoritetskyrka och minoritetskyrka. På de orter i Europa som har både svenskkyrkliga utlandsförsamlingar och gammalkatolska församlingar finns nu nya möjligheter till samverkan och kontakt. På flera ställen har ett samarbete redan inletts, säger ärkebiskop Antje.
Fakta om överenskommelsen
Överenskommelsen innebär huvudsakligen att de båda kyrkorna erkänner varandra som delar av den enda, heliga, allmänneliga och apostoliska kyrkan. Detta tar sig uttryck i att medlemmarna i de båda kyrkorna välkomnas i den andra kyrkan att ta del i gudstjänst- och församlingsliv, att kyrkorna erkänner varandras ämbeten och att präster kan tjänstgöra i den andra kyrkan utan att prästvigas på nytt. Överenskommelsen uppmuntrar också samarbete mellan gammalkatolska och svenskkyrkliga församlingar, och utbyte av idéer och information i teologiska och pastorala frågor.
Fakta om de gammalkatolska kyrkorna
Det finns ett flertal gammalkatolska kyrkor över världen. Sju av dem är förenade i Utrechtunionen, nämligen de Gammalkatolska kyrkorna i Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Österrike, Tjeckien, Kroatien och Polen. De gammalkatolska kyrkorna har det gemensamt att de lämnat den romerskkatolska kyrkan, men av delvis olika anledningar. Den sammanlagda anslutningen ligger runt 65 000 medlemmar.
Utrechtunionen bildades 1889 mellan holländska, tyska och schweiziska biskopar som deklarerade att deras kyrkor var i full gemenskap med varandra. Vid sekelskiftet runt 1900 inträdde även de kyrkor som hade slaviskt ursprung i unionen. Unionen står nära anglikansk och ortodox kyrkosyn. De har avskaffat prästcelibatet och seden med bikt före nattvardsdeltagande. De använder folkspråket i sina gudstjänster och har en kombination av biskopsledd och demokratisk organisation med lekmän i kyrkans styrelse. På 1990-talet öppnade unionen för prästvigning av kvinnor.
Kontakter
Daniel BramsellPressekreterare
Presskontakt för ärkebiskop Antje Jackelén, biskopsmötet och Sveriges Kristna Råd (för Svenska kyrkans del).
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Svenska kyrkan främjar samiskt kyrkoliv med 207 000 kronor20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Sex mottagare runt om i landet får bidrag för att utveckla samisk kultur och stärka samiskt kyrkoliv – från kontrakts-kit i Lunds stift till språksatsningar i Tännäs-Ljusnedal och psalmsång i Karesuando.
Tsunamins offer hedras vid nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka16.12.2024 14:54:17 CET | Pressmeddelande
På initiativ av kungaparet hålls den 26 december en nationell minnesgudstjänst i Uppsala domkyrka då det är 20 år sedan tsunamin i Sydostasien. Gudstjänsten direktsänds i Sveriges Television.
National Memorial Service for Tsunami Victims2.12.2024 16:01:35 CET | Press Release
26 December is the 20th anniversary of the tsunami in South-East Asia that took many lives and affected us all. At the initiative of the King and Queen, a national memorial service will be held in Uppsala Cathedral and it will be broadcast live on Swedish Television.
Light in the darkness at Medborgarplatsen27.11.2024 11:35:10 CET | Press Release
There are currently 176 armed conflicts worldwide. Every night, millions of people are woken by the sound of war. Act Church of Sweden promotes peace in the countries of the world most affected by conflict and invites you to a candlelit vigil for peace.
Ljus i mörkret på medborgarplatsen25.11.2024 14:28:28 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår 176 väpnande konflikter i världen. Varje natt vaknar miljontals människor av ljudet av krig. Act Svenska kyrkan arbetar för fred i världens mest konfliktdrabbade länder och bjuder in till ljusmanifestation för fred.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum