Arla räddar tre ton mat om dagen
Varje år slängs cirka 35 kilo ätbar mat per person och år i Sverige*. Det innebär en stor påverkan på klimatet och gräver även djupa hål i plånboken. För en familj på fyra personer motsvarar matsvinnet flera tusen kronor om året. Pengar som skulle kunna göra stor skillnad för många människors privatekonomi nu när matpriserna stiger.
För att minska matsvinnet öppnade Arla för snart två år sedan en digital outlet – Arla Deals – där mejeriprodukter med kortare datum säljs för ett rabatterat pris till butiker och restauranger. Sedan början av 2021 har närmare 1 800 ton mat räddats genom initiativet, det motsvarar nästan tre ton mat per dag.
– Som Sveriges största livsmedelsföretag har vi ett ansvar att tänka hållbart. Vi ser hela tiden över hur vi kan minska vår klimatpåverkan, från ko till konsument. Med Arla Deals kan vi tillsammans med våra kunder inom storkök och dagligvaruhandel minska matsvinnet och bidra till att maten som produceras äts upp. Det är en stor vinst, säger Victoria Olsson och fortsätter:
– Vår passion för mat och miljö gör att det skaver extra mycket när det slängs så mycket mat. Att kassera ätbar mat är lite som att kasta pengar och naturresurser i papperskorgen. På ett år handlar det om många bortkastade kronor, kronor som jag tror att vi alla gärna håller extra hårt i när läget ser ut som det gör. Vi behöver därför hjälpas åt att påminna varandra om vikten av att planera våra måltider, spara våra rester och inte slänga mat som är bra, säger Victoria Olsson.
Tre tips för att minska ditt matsvinn och få mer kvar i plånboken
- Planera: Sätt en veckomeny, gärna utifrån vilka produkter och varor som är i säsong och på kampanj. Ta en titt i kylskåpet och skafferiet innan du går och handlar, så att du inte köper något som redan finns hemma. Har du planerat din mathandling är risken för impulsköp mindre. Och handla inte på tom mage.
- Titta, lukta och smaka: Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst före-datum. Det leder till att mycket mat kastas helt i onödan. Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum, som är satt efter förvaring i max 8 plusgrader. Har du istället 4 plusgrader i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre. Arla har infört märkningen ”Ofta bra efter”. och uppmuntrar dig att titta, lukta och smaka innan du slänger något.
- Restfest: Blev det mat över? Lägg i matlådor i kylen eller frys in. Även om det är mindre än en portion kvar kan det ofta kombineras med andra rester eller nya tillbehör för att skapa en full portion någon annan dag. Använd Arlas receptgenerator ”Töm din kyl” för att slumpa fram recept baserade på de ingredienser och rester som finns i din kyl.
Fakta om Internationella matsvinnsdagen
Att minska matsvinnet är viktigt för klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. För tredje året i rad anordnar FN den 29 september Internationella matsvinnsdagen.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder
Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Efter TikTok-boomen – rekordår för KESO©-fabriken17.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på KESO© och cottage cheese är större än någonsin, såväl nationellt som globalt. Och mejeriet i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, har svarat upp. Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.
Pension för lussekatten?12.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Lussekatt, lussebulle, saffransbulle eller djävulskatt? Kärt barn har många namn, och en ny undersökning på Arla.se visar att Sverige är delat. En sak är dock säker – det saffransgula bakverket har en självklar plats i det svenska jul- och luciafirandet.
Arla i Di: Kom igen Kristersson och Kullgren!3.12.2024 09:59:07 CET | Pressmeddelande
Arla efterlyser i dag regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi på Di Debatt. Sverigechefen Cecilia Kocken skriver att det nu är dags för hela regeringen att sätta fart. Artikeln publicerades hos Dagens industri i dag. Den kan också läsas nedan.
Mjölkpriset till bönderna fortsätter att klättra29.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
För åttonde månaden i rad höjer Arla priset som bönderna får betalt för sin mjölk. Ersättningen ökar i december med 11,4 öre per kilo för konventionell mjölk och 22,8 öre per kilo för ekologisk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum