Svenskt Trä

Årligt seminarium bjuder på expertis och fördjupad kunskap om träbyggande

Dela

Den 6 december 2022 arrangerar branschorganisationen Svenskt Trä, i samarbete med Svenska Mässan i Göteborg, den omtyckta seminariedagen Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä. Med årets tema ”Trä gör det möjligt – Kunskapen finns”, lyfter Svenskt Trä fram extrema byggnader som utmanar och sätter material och konstruktion på prov, men också robusta lösningar som kan standardiseras och användas om och om igen.

Brf Träkronan, Östra Kålltorp, foto: Anton Svensson
Brf Träkronan, Östra Kålltorp, foto: Anton Svensson

– Seminarium för ingenjörsmässigt byggande är en unik möjlighet att få ta del av det senaste inom storskaligt träbyggande. Framtiden är redan här och vi kan se hur tekniken tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera och bygga i trä, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

På plats finns bland andra Martin Looser, head of free form division på det schweiziska träkonstruktionsföretaget Blumer–Lehmann AG. Företaget, som står bakom världsberömda träbyggnader som Swatch Headquarters i Schweiz och Cambridge Central Mosque i Storbritannien, menar att den nya upplevelsearenan Wisdome Stockholm är en av deras största utmaningar hittills.

– Den främsta anledningen att delta på Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä är att få ta del av branschens samlade erfarenheter, säger Anton Svensson, projektledare F O Peterson och Söner Byggnads AB.

Han kommer under dagen att dela med sig av sina lärdomar från byggnationen av Brf Träkronan som är ett av Göteborgs första flerbostadshus i trä.

Deltagarna får också ta del av projekt inom cirkulärt byggande där Trafikverkets nya huvudkontor i Borlänge med 29 000 kvadratmeter återbrukad yta, är ett exempel på hur det redan byggda kan få nytt liv med hjälp av trä. I eftermiddagens paneldebatt möts arkitekt, konstruktör, beställare och entreprenör för att resonera kring träbyggande i alla skalor och vikten av ett nära samarbete genom hela projektet.

– Under de senaste åren har den samlade kunskapen om träbyggande vuxit i Sverige. På Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä får vi möjlighet att ta del av resultaten och lära oss av intressanta träprojekt i yttersta framkant, säger Gabriel Eriksson, teknisk projektledare på Svenskt Trä.

Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä

Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i åtta år arrangerats av branschorganisationen Svenskt Trä. De senaste två åren i digitalt format. Varje år har seminariedagen lockat flera hundra besökare som antingen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på annat sätt är intresserade av träbyggande. Målgruppen är främst arkitekter, konstruktörer, projektörer, fastighetsutvecklare, entreprenörer, entreprenadingenjörer, platschefer, arbetsledare, studenter eller lärare.

För mer information och anmälan klicka här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Brf Träkronan, Östra Kålltorp, foto: Anton Svensson
Brf Träkronan, Östra Kålltorp, foto: Anton Svensson
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Ung Svensk Form x Svenskt Trä: Årets stipendiater visade hög designnivå och spännande cirkulära lösningar7.2.2023 12:07:41 CET | Pressmeddelande

I Ung Svensk Form 2023 fick vi se hur vi kan återbruka material och lära oss av naturen som problemlösare. Idag delades årets stipendier ut under den 25:e upplagan av tävlingen i Greenhouse, på Stockholm Furniture Fair. Branschorganisationen Svenskt Trä har i år valt ut åtta stipendiater som får förmånen att följa med på en kunskapsresa i norra Sverige.

Årets limträbyggnader uppmärksammas för sina höga ambitioner kring hållbarhet och god arkitektur22.12.2022 07:38:27 CET | Pressmeddelande

Inspirerande limträprojekt saknas inte när limträbranschen gör en sammanfattning av det gångna året. Även om ett svagare konjunkturläge minskat försäljningen av lagerbalk har projektbalk som innefattar leveranser till större byggprojekt ökat. Här bjuder branschens limträtillverkare på ett urval av limträprojekt i en större skala som färdigställts under 2022.

Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä lyfte vikten av att våga tänka nytt och utmana13.12.2022 11:08:23 CET | Pressmeddelande

Det växande intresset för att bygga i trä märktes på branschorganisationen Svenskt Träs Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä som hölls den 6 december. – Expertis och kunskap gör skillnad. Därför ger vi branschen möjlighet att mötas, inspireras och dela med sig av sina erfarenheter av träbyggande, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum