Åklagarmyndigheten

Åtal där båda parter är misstänkta i uppmärksammat ärende i Borlänge

Dela

Fyra män åtalas för grovt rån i Borlänge den 20 mars i år då de under hot med en pistolattrapp tilltvingat sig en dyrbar personbil från en kvinna. Bilens ägare åtalas för grov vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen.

– Rånet är rubricerat som grovt eftersom det handlar om en dyrbar bil. Efter en snabb polisinsats kunde två av gärningspersonerna gripas. De två andra greps en tid senare tack vare ihärdigt spaningsarbete. Utredningen visar att den stulna personbilen skulle säljas för att täcka en skuld som uppstått till följd av narkotikahantering, säger förundersökningsledare Jimmy Skogström.

Bilens ägare åtalas för grov vårdslöshet i trafik och brott mot knivlagen då han i ett senare skede upprepade gånger krockade med det stulna fordonet och därefter beväpnade sig med ett basebollträliknande föremål och fortsatt jakten på gärningspersonerna.

– Bilägaren ville återta sin stulna bil, men genom sitt agerande i trafiken menar jag att han visat grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet inför andra människors liv. Man har rätt att använda våld för att återta stulen egendom endast om återtagandet sker på brottsplatsen eller om gärningspersonerna kontinuerligt förföljs från brottsplatsen. Så var det inte i det här fallet, säger Jimmy Skogström.

Bevisningen i ärendet består bland annat av förhör samt teknisk bevisning i form av telefonanalyser och DNA.

Förhandlingen förväntas pågå i tre till fyra dagar i Falu tingsrätt med start i mitten av juni.

Tingsrättens målnummer: B 1062-20.

Kontakt

Kammaråklagare Jimmy Skogström är tillgänglig för media i dag kl. 13-14, 010-562 55 13.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum