Åklagarmyndigheten

Åtal i ärende om synnerligen grov misshandel mot 4-åring i Uppsala

Dela
I dag onsdag har ett par åtalats i Uppsala tingsrätt för synnerligen grov misshandel mot en fyraårig flicka som varit familjehemsplacerad hos paret. Åklagarna är tillgängliga för media.

Åtalet väcks eftersom att flickan i början på juni förra året, när hon omplacerats till det aktuella familjehemmet, inkommit till Akademiska sjukhuset i Uppsala med vad som senare konstaterades vara refeeding syndrome.

Refeeding syndrome, eller metabol överbelastning, är ett tillstånd som uppstår till följd av energi- och proteintillförsel efter långvarig undernäring.

– Enligt rättsläkarens utlåtande bedöms den metabola överbelastningen ha inneburit ett livshotande tillstånd för flickan med ansenlig risk för dödlig utgång till följd av salt-, närings- och grundämnesbalansrubbningar samt organbelastning, säger kammaråklagare Moa Blomqvist vid Åklagarkammaren i Uppsala.

Mannen i paret åtalas även för misshandel då han misstänks för att ha slagit flickan på handen så att en fraktur uppstod.

Flickan är nu placerad i ett annat familjehem och mår enligt uppgift efter omständigheterna väl.

De tilltalade nekar till brott.

Målnummer i Uppsala tingsrätt B 4617-21.

Det är tingsrätten som bestämmer när rättegången börjar och det är i nuläget inte känt.

Kontakt

Kammaråklagare Moa Blomqvist och kammaråklagare Karin Koci är tillgängliga för media i dag kl. 14.30–15.30.

Moa Blomqvist, 010-562 51 91.

Karin Koci, 010- 562 67 78.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum