Åklagarmyndigheten

Åtal om grov mordbrand i Linköping

Dela

Åklagaren har väckt åtal mot fyra kvinnor som är misstänkta för grov mordbrand i september 2018. Därutöver har åtal väckts för två ytterligare händelser i juli och december, där misstankar finns om misshandel, grovt hemfridsbrott, stöld och övergrepp i rättssak. Totalt åtalas nio kvinnor. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den 14 september vid 23.20-tiden upptäcktes en brand i en radhuslänga i Ekholmen i Linköping. Branden kunde släckas utan att några människor kom till skada. De fyra kvinnor som åtalas för branden är mellan 21 och 25 år gamla. Bevisningen utgörs bland annat av ett avlyssnat samtal där en av åtalade beskriver detaljer kring branden. De fyra kvinnorna sitter häktade sedan slutet av december.

Den 9 juli 2018 stormades en lägenhet i Linköping. Totalt åtta kvinnor, och däribland tre av de som är åtalade för mordbranden, misstänks för grovt hemfridsbrott, misshandel och stöld.

– Det inträffade påvisar en konflikt mellan två familjer och jag menar att konflikten utgör ett möjligt motiv till mordbranden, säger kammaråklagare Emma Högström.

Fem kvinnor är också åtalade för övergrepp i rättssak, dataintrång och egenmäktigt förfarande i samband med en händelse natten till den 25 december. Två av dessa kvinnor är åtalade även för mordbranden.

– Jag menar att de tilltalade dels raderat uppgifter i målsägandens mobiltelefon och dels uppmanat målsäganden att berätta vad han sagt till polisen om branden. Jag påstår att syftet med detta varit att förbereda sig inför framtida anklagelser om mordbranden.

Målnummer i Linköpings tingsrätt är B 4822-18.

Förhandlingen inleds preliminärt vecka 15 och förväntas pågå i cirka tre veckor.

Åklagaren kommer inte att vara tillgänglig för media på annan tid än den nedan förrän efter att rättegången är avslutad i Linköpings tingsrätt.

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Omfattande åtal för grova narkotikabrott och människohandel i södra Stockholm16.9.2020 11:15:00 CESTPressmeddelande

Åklagare har i dag onsdag 16 september väckt åtal i Södertörns tingsrätt mot tolv personer misstänkta för grova narkotikabrott, varav en även åtalas för människohandel i södra Stockholm under perioden 6 november 2019 till 17 februari 2020. Flera av de individer som nu åtalas ska enligt åklagare ha ingått i ett större kriminellt nätverk som styrt narkotikaförsäljningen i Vårberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum