Åklagarmyndigheten

Åtal väcks i morgon i Skaraborgs tingsrätt om sexualbrott på nätet

Dela

I morgon onsdag den 9 september väcker kammaråklagare Ylva Lundgren det sista åtalet i ett ärende mot en man i Skövde som misstänks för sexualbrott på nätet mot ett 70-tal målsägande. Målsägande bor runt om i hela Sverige. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i morgon eftermiddag.

De flesta målsägande är flickor som var mellan 10 och 17 år när de lurades att skicka bilder på en social medieplattform till den nu åtalade 29-årige mannen.

- De drabbade har i många fall utsatts för grova brott och de är mycket unga. Många har mått jättedåligt, säger kammaråklagare Ylva Lundgren vid åklagarkammaren i Skövde.

Vid polisens internetspaning framkom en IP-adress som ledde till den 29-åriga mannen i Skövde. När polisen frihetsberövade mannen i november 2019 togs även teknisk utrustning i beslag. Vid genomgång av mannens ena mobiltelefon påträffades mängder av bilder och filmer på unga nakna tjejer. Några av bilderna föreställde målsägandena i detta mål.

- Polisen har sedan försökt identifiera målsäganden och efterhand upprättat nya anmälningar. Vi har även återupptagit äldre ärenden som varit nedlagda men som hänger ihop med ärendet via användarnamn eller tillvägagångssätt, säger Ylva Lundgren.

Brottsrubriceringarna är utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till dessa brott, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, försök till grovt olaga tvång och kränkande fotografering samt anstiftan därtill.

29-åringen har erkänt i många fall.

Förhandlingarna påbörjas den 23 september och beräknas pågå i nio veckor.

B-nr i Skaraborgs tingsrätt: B 4453–19

Kontakt

Kammaråklagare Ylva Lundgren är tillgänglig för media på telefon 010-562 71 94 i morgon onsdag 9 september kl 14-16.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum