Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för attacken utanför polishuset i Norrköping

Dela
Åtal har väckts för två fall av försök till mord och förberedelse till grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter attacken utanför polishuset i Norrköping den 27 februari.

Den nu åtalade 57-åringen kom till polisstationen i Norrköping beväpnad med kniv samt en påse med 14 petflaskor fyllda med bensin. Mannen nekades inträde till polishuset, eftersom receptionen just stängt för dagen. Mannen plockar då direkt fram en kniv och attackerar en civilklädd polis som är på väg att lämna polishuset. En annan polis som försöker avbryta angreppet blir jagad med kniv. Attacken avbryts genom att mannen skjuts i benet.

– En av målsägandena fick livshotande skador efter knivattacken men båda målsägandena mår efter omständigheterna bra. Det är en vansinneshandling som hade kunnat sluta betydligt värre än vad den gjorde, säger kammaråklagare Lisa Hedberg.

– Vad flaskorna med bensin skulle användas till vet vi inte men jag påstår att han på något sätt hade för avsikt att anlägga brand och bruka våld inne på polisstationen, säger Lisa Hedberg.

Huvudförhandling kommer att hållas den 8 juni i Norrköpings tingsrätt.

Målnummer: B 767-23

Tidigare pressmeddelande i ärendet (2023-03-06)

Kontakt

Kammaråklagare Lisa Hedberg är inte tillgänglig för media under onsdagen.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum