Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för flyktingspionage mot en häktad person

Dela

En 46 årig svensk-irakisk medborgare har i dag åtalats vid Stockholms tingsrätt för flyktingspionage. Åklagaren är tillgänglig för media.

Mannen åtalas för att under tiden april 2015 - februari 2019 ha insamlat personlig information om oppositionella iranier tillhörande folkgruppen ahwazier med uppsåt att förmedla uppgifterna till staten Iran.

- Jag har åtalat mannen för att under täckmantel av att företräda en arabisk nättidning bland annat ha fotograferat och filmat ahwaziska konferensdeltagare och demonstrationsdeltagare i Belgien, Nederländerna och Sverige. Dessutom påstås han ha infiltrerat ahwaziska nätforum på internet och därigenom kommit över oppositionella personers adresser och telefonnummer, säger kammaråklagaren Hans-Jörgen Hanström.

Mannen åtalas också för att vid hembesök ha fotograferat registreringsskyltar till bilar och inloggningsuppgifter till routrar. Åklagaren gör gällande att en del av uppgifterna har förmedlats till företrädare för iransk underrättelsetjänst via internet eller vid personliga sammanträffanden bland annat i Teheran. Den åtalade mannen nekar till brott.

Förundersökningsprotokollet som är relativt omfattande, cirka 1 700 sidor, är till viss del sekretessbelagt. Förundersökningen har bedrivits vid Riksenheten för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen.

Brottsrubricering: Olovlig underrättelseverksamhet mot person, grovt brott.

Förhandlingen i tingsrätten uppskattas pågå i nio dagar.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 2890-19.

Kontakt:
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström, är tillgänglig för media i dag onsdag kl. 13-15 på 010-562 53 85.

Presstjänsten

010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum