Sveriges Museer

Återöppnande av museerna underlättas i nytt förslag

Dela

Idag meddelade kulturminister Amanda Lind nya föreslagna regleringar som ska göra det enklare för museerna att ta beslutet att återöppna när smittläget tillåter.

–  Äntligen kommer beskedet som museerna väntat på. Vi har haft tät dialog med kulturdepartementet om det paradoxala i hur museerna med sina smittsäkra lokaler har tvingats stängas medan handeln har kunnat haft öppet. Museerna är samhällsviktiga platser i en orolig tid. Det är viktigare än någonsin att möta besökarna, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. 

Förslaget innebär att museerna ska kunna förhålla sig till besöksantal på liknande sätt som handeln idag kan göra. Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittspridningen i landet. Vilket besöksantal som kommer att tillåtas i olika lokaler kommer att föreslås av Folkhälsomyndigheten under remisstiden till den 26 februari. 

– Besökarna har under pandemiåret vittnat om hur mycket de saknar museerna, det visar inte minst de 216 miljoner digitala besöken under 2020. Samtidigt har museerna tappat mellan 50 till 96 procent av de fysiska besökarna. Fortsatt ekonomiskt stöd kommer att vara nödvändigt för att inte riskera att samhället tappar sitt minne. Museerna är motorn i kulturen, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.

Museerna tar rekommendationerna på stort allvar och kommer att följa smittläget noggrant. Samtliga museer och konsthallar kan hålla öppet från den 11 mars om smittläget tillåter. 

Kontakter

Bilder

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer välkomnar förslaget på tillfällig pandemilag9.12.2020 09:24:20 CETPressmeddelande

– En lag som ökar träffsäkerheten med mer anpassade regleringar, sett utifrån risken för smittspridning är något som vi har jobbat aktivt för under året. Museerna har ofta stora lokaler med möjlighet att erbjuda trygga besök, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Tanken är att lagen ska träda i kraft 15 mars 2021 och gälla ett år framåt. Att museerna erbjuder trygga platser visar en undersökning som Sveriges Museer publicerade i september. Länk till rapporten Museer – en trygg plats under pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum