Vänsterpartiet Malmö

Återta lokalvård i egen regi

Dela

Förra året behandlades Vänsterpartiets motion om att föra över upphandlad lokalvård till kommunens egen regi för att kunna ge goda arbetsvillkor för de som utför arbetet. Vi fick inte med oss kommunfullmäktige. Ett argument var att det är beställande förvaltningar som upphandlar och hanterar detta, inte kommunfullmäktige. Därför går vi nu vidare, lämnar in nämndsinitiativ och lyfter frågan i flera av de nämnder som har upphandlad lokalvård.

Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden
Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden

- Det är hög tid att Malmö stad tar sitt ansvar såväl som arbetsgivare som för att lokalvården håller hög kvalitet. Lokalvård i egen regi ser vi som ett sätt att skapa bättre villkor för såväl de anställda som skolornas verksamheter, säger Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden. 

De senaste åren har den genomsnittliga löneökningen på arbetsmarknaden varit 2,3% årligen. För städare inom upphandlad lokalvård var den årliga löneökning dock endast 1,1% enligt Medlingsinstitutet, det vill säga 1,2% i förlorad löneutveckling varje år. Siffran förklaras inte genom hög personalomsättning inom städföretagen, utan genom den prispress som upphandlingar ger och som för personalen resulterat i lönesänkningar, mindre fortbildning, ökad deltid och timanställning, allmänt försämrade arbetsvillkor.

- Våra skattepengar ska gå till bra verksamhet och schyssta villkor, inte till övervinster och exploatering. Därför vill Vänsterpartiet att Malmös förskolor ska städas av kommunen själv, säger Joel Nordström (V), ledamot i förskolenämnden.

Lokalvård på entreprenad är trots de sämre arbetsvillkoren inte billigare. Den kan tvärtemot vara dyrare och ge sämre kvalité än städning i egen regi. Sådana erfarenheter finns även inom Malmö stad. Trots detta köps nästan hälften av all städning i kommunen in från externa företag, helt i strid mot intentionen i de egna målen om bra arbetsförhållanden och heltid.

Vänsterpartiet föreslår därför att Malmö stads all lokalvård skall bedrivas utifrån kommunens mål om goda arbetsförhållande för personalen, om heltid som norm, om hög kvalitet inom alla verksamheter och utan vinstintressen.

- När Malmö stad har som mål att ge bra arbetsvillkor och att erbjuda heltid så kan man samtidigt inte upphandla lokalvård med sämre villkor, deltid och sämre lön, avslutar Anders Andersson (V), kommunalråd.

Nämndsinitiativet bifogas i sin helhet och lämnas in i följande nämnder:

Arbetsmarknads- och socialnämnden, förskolenämnden, grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, servicenämnden samt tekniska nämnden. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden
Lisa Stolpe (V), ledamot i grundskolenämnden
Ladda ned bild
Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd
Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd
Ladda ned bild
Joel Nordström (V), ledamot i förskolenämnden
Joel Nordström (V), ledamot i förskolenämnden
Ladda ned bild
Anders Andersson (V), kommunalråd
Anders Andersson (V), kommunalråd
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Utbyggnadsstrategi av stadens skolor för ökad integration30.9.2021 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Segregationen är en av de allvarligaste utmaningarna som svenskt skolväsende står inför idag. Elever med olika socioekonomisk bakgrund bor i olika delar av Malmö och denna bostadssegregation leder till att elever med olika bakgrund, istället för att mötas och integreras tillsammans i skolan som är målet, går på olika skolor med väldigt olika förutsättningar. Vänsterpartiet motionerar därför idag, tillsammans med Miljöpartiet, om att staden skall arbeta för att etablera socioekonomiskt strategiskt belägna högstadieskolor.

Tillgänglighetsanpassa Malmös kommunfullmäktigesal!30.9.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan vem som helst ställa sig upp och hålla ett anförande i Malmös kommunfullmäktigesal? Inte idag, och Vänsterpartiet Malmö tycker att det faktiskt ska gå lika bra att sitta och hålla ett anförande i talarstolen. Därför lämnar nu Vänsterpartiet in en motion som syftar till att se över tillgängligheten i kommunfullmäktiges sammanträdessal för såväl ledamöter som åhörare, samt införskaffa höj- och sänkbara talarstolar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum