Åtta forskare tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium
Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium på 100 000 kronor vardera ska möjliggöra spridning av forskning till allmänheten. Projekten ska förmedla samhällsaktuell forskning och vetenskapliga rön till en bred publik och bidra till samtal och fördjupad kunskap om forskning inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.
2022 tilldelas följande Natur & Kulturs populärvetenskapliga stipendium:
Alexander Andrée ska introducera antika klassiska verk till en ny läsekrets i ett Sverige där det klassiska arvet inte längre är en självklarhet. Boken syftar till att visa varför det fortfarande är viktigt att läsa klassikerna, för vår egen litteraturs, vår egen självförståelses och vår egen mänsklighets skull. Alexander Andrée är klassisk filolog verksam i Lund, Stockholm och Toronto.
Frida Beckman ska reda ut postmodernismen – dess historia, teoribildning och estetiska egenskaper. Postmodernismen har på senare år pekats ut som boven i alla möjliga sorts kontexter – från skolpolitiken till vårdköer till skidåkning. Men vad är postmodernism och vad är det för teoretiskt och historiskt bagage som det egentligen för med sig? Frida Beckman är professor i Litteraturvetenskap på Stockholms universitet.
Per Högselius ska i boken Gräv upp! Hugg ned! Pumpa ut! Människan och naturresurserna under 5000 år synliggöra hur vårt beroende av naturens många material har vuxit fram historiskt och vad det har gjort med oss som människor, våra samhällen och kulturer. Per Högselius är professor i teknikhistoria vid KTH.
Solveig Jülich skriver en bok om Lennart Nilssons fotografiska karriär och om hur de berömda fotografierna av livets uppkomst kom till och fick en ikonisk status i svensk populärvetenskap och kultur. Solveig Jülich är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.
Gustav Källstrand ska skriva en bok som beskriver hur idéer från naturvetenskapen förändrar inte bara hur vi gör saker utan också hur vi tänker. Gustav Källstrand är forskare i idéhistoria och historia och arbetar på Nobelprismuseet med programverksamhet och poddsamtal.
Mattis Karlsson ska skriva en bok om upptäckten av den förhistoriska Denisovamänniskan som tilldrar sig i såväl grottor som högteknologiska laboratorier och är en unik berättelse som ger insyn i vetenskapens samtida förutsättningar och principer. Mattis Karlsson är lektor vid institutionen för Kultur och Samhälle vid Linköpings Universitet.
Christer Mattsson ska skriva en bok om hur en högerextrem tankegemenskap kommit att ta plats i den allmänna samhällsdebatten. Han har följt den svenska nynazistiska rörelsen sedan tidigt 90-tal och de senaste tre åren studerat Nordiska motståndsrörelsen. Christer Mattsson är forskare och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.
Karin Milles ska skriva en bok om feministisk språkhistoria, hur den svenska kvinnorörelsen med hjälp av uppfinningsrik språkaktivism har gjort sina röster hörda, utökat det svenska ordförrådet och krossat glastak. Kanske snart också patriarkatet? Karin Milles är professor i svenska och arbetar vid Södertörns högskola.
För mer information eller kontakt med stipendiaterna kontakta:
Karin Tengby, Natur & Kultur
08-453 86 30, karin.tengby@nok.se
Nyckelord
Kontakter
Karin TengbyProjektledare för priser, stipendier och samarbeten.
Tel:08-453 86 30karin.tengby@nok.seBilder
Länkar
Om
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Elva författare får stipendium från Natur & Kultur17.12.2024 07:37:34 CET | Pressmeddelande
Natur & Kulturs särskilda stipendium tilldelas årligen till elva författare som uppmuntran till fortsatt litterärt arbete. I år går stipendiet till författarna Henrik Chetan Aspengren, Saga Cavallin, Linus Gårdfeldt, Gunnar Harding, Anna Höglund, Aron Landahl, Johanna Larsson, Ellen Nordmark, Saiful Baten Tito, Lennart Sjögren och Pär Thörn.
Marx Mukaru från Skarpnäck är Ortens bästa poet 20241.12.2024 21:03:16 CET | Pressmeddelande
Ortens bästa poet 2024 blev sextonårige Marx Mukaru från Skarpnäck i Stockholm. Vinnaren utsågs under söndagskvällen vid finalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Prissumman är 50 000 kronor. Ortens bästa poet är en nationell poesitävling som arrangeras sedan 2015 av Förenade Förorter med stöd av Natur & Kultur.
Nationell satsning på sakprosa i skolan med fortsatt stöd från Natur & Kultur15.11.2024 07:00:02 CET | Pressmeddelande
Författarcentrum Öst får fortsatt stöd från Natur & Kultur för att utöka det läsfrämjande projektet På riktigt – sakprosa i skolan från regional till nationell nivå. Syftet är att stärka sakprosans roll i skolundervisningen genom författarbesök.
Niels Fredrik Dahl får Nordiska Rådets litteraturpris för succéromanen Fars rygg22.10.2024 22:41:21 CEST | Pressmeddelande
Den norska författaren Niels Fredrik Dahl tilldelas det prestigefulla priset som går till det främsta nordiska litterära verket från 2023. Fars rygg utkom i Norge 2023 på förlaget Oktober och fick ett sensationellt mottagande. I januari 2025 utkommer den på svenska, i översättning av Gun-Britt Sundström.
Ny romanserie om svenskt rättsliv under 100 år av Hans-Gunnar Axberger18.10.2024 09:08:23 CEST | Pressmeddelande
Juristen Hans-Gunnar Axbergers kritikerhyllade bok Statsministermordet nominerades till Augustpriset, belönades med Stora fackbokspriset och tilldelades Natur & Kulturs debattbokspris. Nu debuterar han som skönlitterär författare med inte mindre än tre böcker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum