Region Uppsala

Även Region Uppsala stämmer Försvarsmakten för förorenat vatten

Dela
Hösten 2012 upptäcktes att vattentäkten på Akademiska sjukhuset var förorenad med PFAS. Region Uppsala har sedan dess behövt köpa in vatten från Uppsala Vatten och Avfall AB för att trygga vattenförsörjningen till sjukhuset. Nu stämmer regionen Försvarsmakten på 29,7 miljoner kronor.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande fastighets- och servicenämnden.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande fastighets- och servicenämnden.

I juni för snart två år sedan stämde Uppsala Vatten Försvarsmakten för den förorening av mark- och grundvatten som de högfluorerade ämnena orsakat. Dessa kommer från brandskum som försvaret använt i sin verksamhet.

Nu gör Region Uppsala gemensam sak med bolaget, och yrkar att mark- och miljödomstolen i samma mål ska förplikta Försvarsmakten att betala för de extra kostnader som drabbat regionen. Det handlar både om inköp av vatten och en investering för att rena vattnet. Dessutom vill regionen ha betalt för sina rättegångskostnader.

-  Vi stämmer dem eftersom vi anser att de ska ta ansvar för den skada de orsakat i och med att Region Uppsala inte kan använda sin brunn, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Uppsala Vatten välkomnar att Region Uppsala också ansluter sig till kommunens stämning av Försvarsmakten. Utöver föroreningen av Uppsalaåsens grundvatten så har Uppsala Vattens vattentäkt Stadsträdgården, endast 300 meter från Akademiska sjukhusets brunn, drabbats. Målen bör handläggas gemensamt eftersom utredningarna i målet i lika hög utsträckning är relevanta för Region Uppsalas skada.

– Det är viktigt att komma ihåg att vårt mål med processen inte endast är den ekonomiska kompensationen, utan framför allt att åstadkomma att Försvarsmakten vidtar nödvändiga saneringsåtgärder för sin förorening av vårt gemensamma vatten. Region Uppsala och Uppsala Vatten är två samhällsviktiga aktörer inom det civila försvaret där tillgång till rent vatten är centralt både för dricksvatten och sjukvård, så det är bra att vi nu kan samarbeta kring denna fråga, säger Sigrid de Geyter, vd på Uppsala Vatten.

Om PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet. Det finns cirka 4700 olika PFAS-ämnen. De mest kända substanserna kallas PFOS och PFOA. PFAS är mycket långlivade och svåra att bryta ned. Ämnena är vatten- och smutsavstötande. 

Kontakter

Björn-Owe Björk (KD), ordförande fastighets- och servicenämnden: 072 – 217 32 78

Jesper Bohm, kommunikatör Uppsala Vatten och Avfall AB: 018 - 727 94 18

Bilder

Björn-Owe Björk (KD), ordförande fastighets- och servicenämnden.
Björn-Owe Björk (KD), ordförande fastighets- och servicenämnden.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 24 april24.4.2024 17:31:06 CEST | Pressmeddelande

Region Uppsala bildar holdingbolag I september 2023 beslutade regionfullmäktige att Region Uppsala skulle bilda ett holdingbolag med en underkoncern. Förslaget är att AB Uppsalabuss placeras som holdingbolag och att det namnges Region Uppsala Holding AB. Vid sitt möte godkände nu regionfullmäktige bolagsordning och ägardirektiv för Region Uppsala Holding AB. De godkände även ett aktieöverlåtelseavtal där Region Uppsala Holding AB förvärvar samtliga aktier i Gamla Uppsala buss AB och Upplands Lokaltrafik AB från Region Uppsala. Syftet bakom dessa beslut, där även tidigare inaktiva bolag försvinner, är att uppnå en mer effektiv och tydlig ägarstruktur, minska administrativt arbete och uppnå vissa skattetekniska fördelar. Ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg Vid sitt möte godkände regionfullmäktige en ny förbundsordning för kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg, samt en ny fördelningsmodell för kommunalförbundets finansiering (som gäller från och med 2025). Svens

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 23 april23.4.2024 15:56:09 CEST | Pressmeddelande

Politisk styrgrupp inrättas för Kompletterande sjukhusbyggnader Regionstyrelsen beslutade i december 2022 att en förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader ska genomföras. Syftet med förstudien är att ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Det handlar om både bassjukvård för Uppsala läns invånare och specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. Förstudien ska beakta det pågående omställningsarbetet inom Region Uppsala (Effektiv och nära vård), med nya arbetssätt och en ökande digitalisering av vården. Även frågor kring den nationella högspecialiserade vården (NHV) ska in i förstudien, då Region Uppsala ingår i sjukvårdsregionen Mellansverige och hela sjukvårdsregionens tillgång till högspecialiserad vård måste beaktas. Vid dagens möte beslöt regionstyrelsen att inrätta en politisk styrgrupp för att leda arbetet med projektet Kompletterande sjukhusbyggnader. Den politiska styrgruppen är parlamentariskt t

Region Uppsala inleder Kraftsamling för sjukvården23.4.2024 15:54:56 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att omedelbart initiera utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Projektet ska ta fram konkreta förslag och reformer för att möta de tuffa utmaningarna inom Region Uppsalas vårdförvaltningar – och nå en ekonomi i balans. Projektet ska samordnas med det pågående projektet Helhetsgreppet, som tar sikte på kompetensbristen, under benämningen Kraftsamling för sjukvården.

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 19 april19.4.2024 16:20:55 CEST | Nyheter

Förstudie inleds för ny ambulansstation i Gränby En förstudie om att bygga en ny ambulansstation i Gränby ska genomföras. Det beslutade sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen tillstyrker också att fastighets- och servicenämnden beslutar att arbete med detaljplan och markanvisningsavtal genomförs parallellt med förstudien. Beslutet fattas under förutsättning att investeringen i en ny ambulansstation i Gränby finns med i den regionplan och budget för 2025-2027 som regionfullmäktige kommer att besluta om i juni. En ambulansstation i Gränbyområdet väntas kunna korta insatstiderna, både till de östra stadsdelarna av Uppsala och till den omgivande landsbygden. (M), (L), (KD) och (SD) ställde sig bakom att förstudien genomförs men reserverade sig mot den andra beslutspunkten. Årsprognos på minus 962 miljoner kronor för Akademiska Efter mars månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 962 miljoner kronor, samma som föregående månad. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligge

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye