BalticWaters2030 ger stöd till fem forskare i början av karriären

För att komma till rätta med Östersjöns utmaningar, som överfiske och övergödning, behövs kraftfulla åtgärder som tar avstamp i vetenskaplig forskning.
- Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och stödja forskare i början av karriären – de utgör ju grunden för den framtida forskningsbasen och kan ha svårt att få stöd eftersom de inte har hunnit meritera sig inom sitt forskningsfält, säger Konrad Stralka, VD på BalticWaters2030.
2023 års stipendiater
- Effects of underwater gas leaks on plankton communities. Carina Bunse, Göteborgs universitet
- Are body condition and health differences related to the Baltic cod (Gadus morhua) immune system? María Chinarro Cortázar, Lunds och Uppsala universitet
- Identifiering av lokala strömmingspopulationer i Bottenhavet och deras migrationsbeteende med otolitkemisk spårämnesanalys. Yvette Heimbrand, SLU
- Vassen – kustens kompost – klippa eller bevara? Åsa Austin Nilsson, Stockholms universitet
- Fishing and getting Åland cod.Maddi Garate Olaizola, Uppsala universitet
Läs mer om stipendiaterna och projekten här.
Grattis och lycka till med fortsatt forskning önskar vi våra stipendiater!
BalticWaters2030:s stipendieprogram finansieras av Kerstin Skarne med familj.
Mer om stipendieprogrammet: BalticWaters2030 delar ut stipendier till doktorander och forskare i början av karriären verksamma inom naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap. Målet är att öka attraktiviteten för den naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga forskningen som utvecklar ny kunskap om vår miljö samt om åtgärder som kan bidra till att upprätthålla god ekologisk status i avrinnande vatten, skärgårdar och havsmiljöer. Nästa utlysning öppnar 18 september 2023. Läs mer om stipendieprogrammet här.
Nyckelord
Kontakter
Konrad StralkaVerkställande ledamot
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters2030.orgHelene LiménOmvärldsanalytiker vetenskap och projektfinansiering
Tel:+46 (0)707 14 81 90helene.limen@balticwaters2030.orgBilder
Länkar
Om
BalticWaters är en oberoende stiftelse som arbetar långsiktigt för en friskare Östersjö. Stiftelsen genomför storskaliga, åtgärdsorienterade miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till ett friskare hav och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters verkar också för att sprida kunskap om Östersjöns miljö till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ BalticWaters
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BalticWaters
Scientific Advice states that Baltic Sea herring stocks are below safe levels. NGOs: "stop while there is still time"1.6.2023 14:38:04 CEST | Pressmeddelande
On May 31st, the International Council for the Exploration of the Seas (ICES) published its scientific advice. Adding to an already dire situation for cod, ICES now advises that drastic cuts in fishing for Baltic herring are also necessary. NGOs and smallscale fishermen alike react with calls for urgent action to taken by decision makers.
Stora brister i det svenska fiskets fångstrapportering15.3.2023 08:03:39 CET | Pressmeddelande
En granskning som BalticWaters2030 har gjort av sanktionsbeslut tagna under juli 2021-juni 2022 visar på omfattande rapporteringsfel i det svenska fisket. Trots att fusket varit känt i decennier hanteras inte problemen.
Två skolklasser vinner en skolresa med havet i fokus8.3.2023 10:01:06 CET | Pressmeddelande
En skolklass från Lund och en från Stockholm har tilldelats stipendium genom BalticWaters2030:s stipendietävling Elever för Östersjön. Totalt har 130 000 kr delats ut till klasserna för att genomföra en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där de ska få bredda och fördjupa sin kunskap om Östersjöns miljöutmaningar och lösningar.
En förlustaffär att fiska för foder20.2.2023 13:29:19 CET | Pressmeddelande
Ett kilo strömming som förädlas till surströmming har ett 36 gånger högre värde än samma mängd strömming som blir foder. I dag blir en bråkdel av fisken mat på våra bord, medan resten blir foder för lax, kyckling och mink. Dagens industriella fiske för foder är inte enbart en förlust för miljön utan även för samhällsekonomin.
Nära var fjärde svensk fiskebåt slutade fiska i Östersjön 20226.2.2023 08:56:23 CET | Pressmeddelande
År 2021 rapporterade 457 svenska fartyg fångst från Östersjön jämfört med 348 stycken under 2022. Det är en minskning med nästan var fjärde båt på bara ett år – och det är de småskaliga fiskarna som drabbats.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum