BalticWaters

BalticWaters2030 ger stöd till fem forskare i början av karriären

Dela
För andra året i rad delar BalticWaters2030 ut stipendium till forskare i början av karriären. Totalt delas nästan 900 000 kronor ut till forskningsprojekt som bidrar till kunskapsbasen om åtgärder och förvaltning för en friskare Östersjö.

För att komma till rätta med Östersjöns utmaningar, som överfiske och övergödning, behövs kraftfulla åtgärder som tar avstamp i vetenskaplig forskning.

- Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och stödja forskare i början av karriären – de utgör ju grunden för den framtida forskningsbasen och kan ha svårt att få stöd eftersom de inte har hunnit meritera sig inom sitt forskningsfält, säger Konrad Stralka, VD på BalticWaters2030.

2023 års stipendiater

  • Effects of underwater gas leaks on plankton communities. Carina Bunse, Göteborgs universitet
  • Are body condition and health differences related to the Baltic cod (Gadus morhua) immune system? María Chinarro Cortázar, Lunds och Uppsala universitet
  • Identifiering av lokala strömmingspopulationer i Bottenhavet och deras migrationsbeteende med otolitkemisk spårämnesanalys. Yvette Heimbrand, SLU
  • Vassen – kustens kompost – klippa eller bevara? Åsa Austin Nilsson, Stockholms universitet
  • Fishing and getting Åland cod.Maddi Garate Olaizola, Uppsala universitet

    Läs mer om stipendiaterna och projekten här.

Grattis och lycka till med fortsatt forskning önskar vi våra stipendiater! 

BalticWaters2030:s stipendieprogram finansieras av Kerstin Skarne med familj.

 
Mer om stipendieprogrammet: BalticWaters2030 delar ut stipendier till doktorander och forskare i början av karriären verksamma inom naturvetenskap, teknik och samhällsvetenskap. Målet är att öka attraktiviteten för den naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga forskningen som utvecklar ny kunskap om vår miljö samt om åtgärder som kan bidra till att upprätthålla god ekologisk status i avrinnande vatten, skärgårdar och havsmiljöer. Nästa utlysning öppnar 18 september 2023. Läs mer om stipendieprogrammet här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

BalticWaters
BalticWaters
Österlånggatan 18
11131 Stockholm

https://balticwaters.org/

BalticWaters är en oberoende stiftelse som arbetar långsiktigt för en friskare Östersjö. Stiftelsen genomför storskaliga, åtgärdsorienterade miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till ett friskare hav och livskraftiga fiskbestånd.

BalticWaters verkar också för att sprida kunskap om Östersjöns miljö till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda. 

Följ BalticWaters

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BalticWaters

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum