Bankernas uppfyllnad av krav på nedskrivningsbara skulder – kvartal ett 2021

Dela

Bankernas uppfyllnad av krav på nedskrivningsbara skulder – kvartal ett 2021

Samtliga banker uppfyllde vid utgången av det första kvartalet sina krav på nedskrivningsbara skulder, så kallade MREL-krav. Det visar Riksgäldens nya kvartalsrapport som publiceras i dag.

Om en systemviktig bank eller ett institut hamnar i finansiell kris kan Riksgälden ta kontroll över institutet och genomföra krishanteringsåtgärder för att säkra den finansiella stabiliteten. Detta förfarande kallas resolution och syftar till att hantera en kris utan att staten behöver rädda institutet med skattemedel. Istället är det institutets aktieägare och investerare som ska ta kostnaden för krishanteringen.

Krav på en viss mängd kapital och skulder

Som ett led i att säkerställa att instituten har tillräckliga medel för att finansiera krishanteringen ställer Riksgälden krav på att instituten ska ha en viss mängd kapital och skulder som kan användas för att täcka förluster samt skrivas ned för att återställa kapitalet i en kris. Därför fattar Riksgälden årliga beslut om minimikrav på nedskrivningsbara skulder (MREL).

Riksgälden publicerar kvartalsvis en uppföljning av hur instituten lever upp till dessa krav. Rapporten, som offentliggörs idag, redovisar uppfyllnaden per utgången av det första kvartalet 2021. Rapporten visar att samtliga systemviktiga institut levde upp till kraven.

Rapporten visar också att samtliga institut hade tillräcklig mängd skulder för att uppfylla den skuldandelsprincip som Riksgälden tillämpar.

Enligt principen om efterställdhet ska dessa skulder från och med den 1 januari 2024 bestå av en särskild fordringsklass, så kallade efterställda skulder. Rapporten visar att de systemviktiga instituten per den 31 mars 2021 hade emitterat efterställda skulder till ett värde om cirka 77 miljarder svenska kronor.

Riksgälden kommunicerade den 18 februari 2021 att dessa principer kommer att upphöra gälla den 1 januari 2022, eftersom föreslagna ändringar i regelverket för resolution och MREL innehåller bestämmelser som i allt väsentligt ersätter principernas funktion.

Rapporten ”Svenska bankers krisberedskap, kvartal 1 2021” finns bifogad nedan.

Kontakt

Riksgäldens pressfunktion: 08 613 47 01, press@riksgalden.se

Fakta

Resolution – staten tar kontrollen

Resolution tillämpas för systemviktiga banker och andra institut. Riksgälden gör en årlig bedömning av vilka banker som är att betrakta som systemviktiga. Under tiden som resolutionsförfarandet pågår hålls banken öppen så att kunderna har tillgång till sina konton och övriga tjänster precis som vanligt.

Läs mer om planering inför resolution

Insättningsgarantin gäller alltid

Skyddet för insättare är detsamma oavsett om institutet försätts i konkurs eller i resolution.

Läs mer om insättningsgarantin

Bankerna bygger upp nedskrivningsbara skulder

För att Riksgälden ska kunna genomföra resolution på ett effektivt sätt måste banken eller institutet ha tillräckligt med kapital och skulder som kan användas för att skrivas ned eller omvandlas till kapital. Därför fattar Riksgälden beslut om ett minimikrav på nedskrivningsbara skulder för varje bank och institut som bedöms som systemviktigt.

Kravet på nedskrivningsbara skulder benämns ofta med den engelska förkortningen MREL. Det står för Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities.

Syftet med MREL är att säkerställa att det finns tillräckligt med kapital och skulder som går att skriva ner eller omvandla till kapital om en bank eller ett institut hamnar i kris. På så vis kan staten agera snabbt och hålla i gång bankens eller institutets kritiska verksamheter utan att använda offentliga medel. Kravet bidrar också till att göra det tydligt vilka långivare som i första hand får bära kostnaderna för krishanteringen.

I november 2019 började Riksgälden publicera respektive instituts uppfyllnad av sina minimikrav för nedskrivningsbara skulder (MREL).

Läs vanliga frågor och svar om MREL

Se alla kvartalsrapporter om uppfyllnad av MREL-kravet

Bilaga

För att se det här innehållet från www.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.
För att se det här innehållet från ml-eu.globenewswire.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Om

GlobeNewswire
GlobeNewswire



Följ GlobeNewswire

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GlobeNewswire

Åsa Vilsson ny CFO på Elanders26.4.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Åsa Vilsson har utsetts till ny CFO på Elanders. Hon kommer närmast från rollen som koncernredovisningsansvarig på Elanders och har sedan februari 2024 varit tillförordnad CFO. Åsa tillträder sin roll som CFO och medlem av Elanders koncernledning idag 26 april 2024. Åsa har en bred redovisningsbakgrund och en ekonomie magisterexamen vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Jag är väldigt glad över att Åsa valt att tacka ja till rollen som CFO och att vi kan tillsätta en så viktig funktion internt, säger Magnus Nilsson, VD och koncernchef. Åsa Vilsson efterträder Andréas Wikner som lämnar Elanders på grund av familjeskäl. Andréas tillträdde rollen som CFO under 2010 och har sedan dess haft en betydande roll i utvecklingen av Elanders. Andréas har bidragit med sin gedigna kompetens och har varit en enorm tillgång för bolaget. Andréas har varit en mycket uppskattad kollega och jag vill framföra ett stort tack till Andréas för det viktiga arbete han utfört under sina år på Elander

Hexatronic Group AB (publ) Delårsrapport januari – mars 202426.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hexatronic Group AB (publ) Delårsrapport januari – mars 2024 Fortsatt starkt operativt kassaflöde och bidrag från nya fokusområden Första kvartalet (1 januari – 31 mars 2024) Nettoomsättningen minskade med 16 procent till 1 782 MSEK (2 115). Omsättningen minskade organiskt med 27 procent.EBITA minskade med 54 procent till 168 MSEK (365), motsvarande en EBITA-marginal om 9,4 procent (17,2).Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 59 procent till 138 MSEK (340), motsvarande en rörelsemarginal om 7,7 procent (16,1).Nettoresultatet minskade med 73 procent till 61 MSEK (224).Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,31 SEK (1,09).Skuldsättning (nettoskuld/ EBITDA (proforma), R12) uppgick till 2,0 ggr, jämfört med 1,7 per 31 december 2023.Kassaflöde från löpande verksamheten uppgick till 270 MSEK (28). Väsentliga händelser under kvartalet Styrelsen föreslår till årsstämman att ingen utdelning ska utgå för räkenskapsåret 2023.Hexatronic slår samman de två helägda svenska dotterbolagen H

Hexatronic meddelar förändringar i koncernledningen25.4.2024 18:00:00 CEST | Pressmeddelande

Pressmeddelande 25 april, 2024 Göteborg Sverige Hexatronic meddelar förändringar i koncernledningen Hexatronic Group AB (publ) meddelar två förändringar i bolagets koncernledning. Jakob Skov, Head of focus area Harsh Environment, blir från och med april 2024 en del av bolagets koncernledning och i juni 2024 tillträder Pernilla Grennfelt i en ny roll som Head of Investor Relations och kommer då också att ingå i bolagets koncernledning. Jakob Skov rekryterades till Hexatronic 2022 och har sedan dess framgångsrikt lett Hexatronics fokusområde Harsh Environment som under det senaste året vuxit till en signifikant del av koncernens totala försäljning. Jakob Skov har lång erfarenhet från ledande roller på flera globala bolag inom avancerad fiberoptik. Han har en MSc in International Business Administration and Finance från Aarhus School of Economics. ”Harsh Environment har under 2023 vuxit till en signifikant del av gruppens totala försäljning och det är också ett viktigt tillväxtområde för

Corline Biomedical publicerar årsredovisning för 202323.4.2024 17:48:21 CEST | Pressmeddelande

Corline Biomedical AB (”Corline”) publicerar idag sin årsredovisning för bokföringsåret 2023, vilken tillgängliggörs via bolagets hemsida www.corline.se. För mer information om Corline, vänligen kontakta Henrik Nittmar, VD Telefon: +46 (0)18 71 30 90 E-post: henrik.nittmar@corline.se Redeye AB är Corlines Certified Adviser. Corline Biomedical AB, noterat på First North Growth Market (CLBIO), arbetar med den kroppsegna substansen heparin och har utvecklat en portfölj med läkemedelskandidater för användning i anslutning till organ- och celltransplantation. Bolaget är i färd med att inleda fas 2-studier för Renaparin®, en kandidat för vilken Corline har erhållit särläkemedelsdesignering (”Orphan Drug”) i Europa och USA och som är under utveckling för att förbättra utfallet av njurtransplantation. Sedan tidigare ytbelägger bolaget medicintekniska produkter och har bland annat behandlat över 100 000 hjärtstentar som implanterats i patienter. Bolaget har tecknat avtal om samarbete med ett an

Beslut vid årsstämman i HMS Networks23.4.2024 11:50:00 CEST | Pressmeddelande

HMS Networks AB (publ) har den 23 april 2024 hållit årsstämma. I samtliga ärenden beslutade stämman i enlighet med styrelsens och valberedningens förslag. I det följande redogörs för de viktigaste beslutens huvudsakliga innehåll. VINSTDISPOSITION Årsstämman beslutade att bifalla styrelsens förslag om utdelning med 4,40 kr per aktie. Som avstämningsdag för utdelning fastslogs den 25 april 2024. Utdelning beräknas därmed att utsändas genom Euroclear Swedens försorg den 30 april 2024. FASTSTÄLLANDE AV RESULTAT- OCH BALANSRÄKNING OCH ANSVARSFRIHET Årsstämman beslutade att fastställa av styrelsen framlagd resultat- och balansräkning för HMS Networks AB och koncernen. Styrelsen och bolagets verkställande direktör beviljades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023. VAL AV STYRELSE OCH REVISOR SAMT BESLUT OM ARVODEN Årsstämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag, nämligen att sex (6) ordinarie styrelseledamöter väljs utan några styrelsesuppleanter,att ett (1) registrerat revisionsbo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye