ManpowerGroup

Bara en av tio tror att jobbet försvinner med automatiseringen

Dela

Var tredje svensk bedömer att hälften av arbetsuppgifterna på deras arbetsplats skulle kunna automatiseras bort inom några år, visar Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Men bara en av tio tror att deras eget jobb riskerar att försvinna, samtidigt som experterna bedömer att vartannat jobb kan försvinna inom en snar framtid.

– Experter pekar på att yrken inom handeln, finansbranschen och transportsektorn står på tur att automatiseras. Samtidigt som vissa jobb automatiseras kommer andra att uppstå. Företagen kan redan nu planera för hur de kan hjälpa sina medarbetare att utveckla de kompetenser som behövs framöver, säger Lars Forseth.

En tredjedel av svenskarna, 32 procent, tror att minst hälften av arbetsuppgifterna på arbetsplatsen skulle kunna automatiseras bort i dag eller på några års sikt. Samtidigt är sex av tio, 57 procent, helt säkra på att deras chef inte planerar att automatisera bort deras jobb inom de närmaste åren. Bara en av tio svenskar, 8 procent, tror att deras eget jobb troligen kommer att försvinna. Samtidigt pekar experter på att vartannat jobb riskerar att försvinna inom snar framtid*.

– Utvecklingen på arbetsmarknaden går snabbt och det är smart att redan nu utveckla sina kompetenser för att hålla sig anställningsbar. Kreativitet, social intelligens och en vilja att lära sig nytt är tre förmågor som kommer efterfrågas i allt högre utsträckning, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup.

De branscher där medarbetarna själva tycker att arbetsplatserna har automatiserats mest de senaste tre åren är finansbranschen, IT- och telekombranschen samt inom industrin. De arbetsplatser som automatiserats i lägst utsträckning återfinns enligt arbetslivspanelen inom fastighetsbranschen, parti- och detaljhandeln samt inom hälso- och sjukvården.

Bilagor
Topplista: Branscherna som automatiserats mest de senaste tre åren
Lista: Branscherna som automatiserats minst de senaste tre åren

För mer information:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Rapport: Kompetensrevolutionen
*Källa: Doktor Carl Benedikt Frey vid Oxford universitets institut för ”New Economic Thinking”

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under februari 2017 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 793 personer har svarat på frågorna. Följande frågor ställdes:

”Om du ser på situationen på din arbetsplats, hur stor del av det som ni gör och arbetar med skulle kunna automatiseras och tas över av ”smartare” artificiella intelligenser i dag eller på några års sikt?”:
18 procent svarade ”Inget alls”, 50 procent svarade ”En mindre del”, 17 procent svarade ”Ungefär hälften”, 13 procent svarade ”En större del” och 2 procent svarade ”I princip allt”.

”Tror du att din chef planerar att automatisera bort ditt jobb inom de närmaste åren?”:
2 procent svarade ”Ja, säkert”, 6 procent svarade ”Ja, troligen”, 34 procent svarade ”Nej, troligen inte” och 57 procent svarade ”Nej, absolut inte”.

Topplista: Branscherna som automatiserats mest de senaste tre åren

Frågan som ställdes var ”Har ni på er arbetsplats under de senaste tre åren automatiserat arbetsuppgifter som tidigare utförts av människor?”. Nedan redovisas antal svarande i procent som angav ”Ja, i stor utsträckning” och ”Ja, en del”.

1 Finansverksamhet (59 procent)
2 IT- och telekombranschen (43 procent)
3 Industritillverkning (33 procent)
4 Offentlig förvaltning (30 procent)
5 Byggverksamhet (29 procent)

Lista: Branscherna som automatiserats minst de senaste tre åren

Frågan som ställdes var ”Har ni på er arbetsplats under de senaste tre åren automatiserat arbetsuppgifter som tidigare utförts av människor?”. Nedan redovisas antal svarande i procent som angav ”Ja, i stor utsträckning” och ”Ja, en del”.

1 Fastighetsverksamhet (11 procent)
2 Parti- och detaljhandel (22 procent)
3 Hälsa, sjukvård och läkemedelsbranschen (23 procent)
4 El-, värme- och vattenförsörjning (24 procent)
5 Hotell- och restaurangbranschen (24 procent)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad17.9.2018 08:45Pressmeddelande

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i hotell- och restaurangbranschen under hösten17.9.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +14 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på +8 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum