Barn sjunger om skräp

Dela
Nedskräpningen i naturen är ett hot mot våra barns framtid. För att uppmärksamma problemet har elever i Adolf Fredriks musikklasser sjungit in en låt om skräp.
Klasserna 5A och 5B på Adolf Fredriks musikskola har gjort en film när de plockar skräp och sjunger en sång om nedskräpning, för att uppmärksamma vuxenvärlden på problemet. Foto: Adolf Fredriks musikskola
Klasserna 5A och 5B på Adolf Fredriks musikskola har gjort en film när de plockar skräp och sjunger en sång om nedskräpning, för att uppmärksamma vuxenvärlden på problemet. Foto: Adolf Fredriks musikskola

Anna Sievers är musiklärare på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. I år deltar hon och hennes körklasser i årskurs fem för första gången i Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Under mars har de lärt sig om nedskräpning, plockat skräp och även repat en nyskriven låt: Barnens skräpsång till vuxna.

"Att lära sig om nedskräpning och att plocka skräp är både lärorikt och skapar ett samhällsengagemang. Genom att vi engagerar oss för miljön skapar vi ett kollektivt band. Det gäller oavsett om man plockar gemensamt eller i hemmiljö, säger Anna Sievers.

I våra hav flyter det runt mer än 150 miljoner ton plast. Och det fylls på. Varje år ökar mängden plast med mellan 5 och 13 miljoner ton. Globalt uppskattas 80 procent av skräpet i havet komma från land. Nedskräpning är ett problem som de som är barn i dag kommer att tvingas hantera som vuxna. Därför är det viktigt att tidigt lära barn att deras beteende kan göra skillnad. Skolor som undervisar barn i hur de kan bidra till en mer skräpfri värld bidrar till kunskap och till beteendeförändringar.

"Eftersom Skräpplockardagarna handlar om en pedagogisk uteaktivitet var det lätt att engagera sig. Dessutom är det en väldigt fin låt med ett viktigt budskap", säger Anna Sievers.

Tanken med Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna är inte att barn ska plocka skräp för att städa, utan som en pedagogisk aktivitet för att lära sig om skräp och att inte skräpa ner. När de dessutom ser snabbt resultat lär barn sig att deras handlingar kan påverka till det bättre. Den ökande medvetenheten och engagemanget leder till ändrade beteenden och attityder.

Lisa Possne Frisell är kommunikatör för Skräpplockardagarna på Håll Sverige Rent. Hon har också komponerat låten som barnen nu sjungit in.

"Skräpfrågan är ett viktigt samhällsproblem som barnen kommer att få ta hand om i framtiden. Barn ser också lätt skräpet på marken, det vi vuxna inte alltid ser. Eftersom musik och speciellt barnsång berör oss vuxna, kändes det spännande att skapa en sång om skräp där barnen sjunger direkt till oss och ber oss att slänga skräpet där det hör hemma. Vi tycker verkligen att eleverna har gjort ett jättefint jobb med sången", säger Lisa Possne Frisell.

Barnens Skräpsång till vuxna:

Här kan ni se elevernas skräpplockning och höra sången: https://youtu.be/UWE1I1bXvZs

Medverkande i filmen: Skräpplockning och sång: Klasserna 5A och 5B, Adolf Fredriks musikklasser.

Dirigent och pianist: Anna Sievers, musiklärare.

Text, musik och arr: Lisa Possne Frisell

Sången finns även som lektion i Håll Sverige Rents Skräplabb: https://skraplabbet.se/topic/YD6ZnREAACIAKk_d

Kontakt:

Håll Sverige Rent:
Lisa Possne Frisell, kommunikatör Skräpplockardagarna samt tonsättare:
070 723 44 92, lisa.possne@hsr.se

Adolf Fredriks musikklasser:
Anna Sievers, musiklärare 0703 20 28 62: Anna.sievers@edu.stockholm.se
Sara Svennungsson Söderberg, tf biträdande rektor Sara Svennungsson Söderberg sara.svennungsson.soderberg@edu.stockholm.se

Fakta om Skräpplockardagarna 2021

Nästan 500 000 barn och vuxna är redan anmälda och 220 kommuner har redan lovat att delta.

Här ser du vad som händer i er kommun: https://www.hsr.se/skrapplockardagarna/kommuner

Till kampanjen finns åldersanpassat lektionsmaterial från Håll Sverige Rent, kopplat till läroplanen: https://skraplabbet.se/teacher

Alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig får kostnadsfritt skräpplockarpåsar från Håll Sverige Rent.

Mer information om Skräpplockardagarna: https://www.hsr.se/skrapplockardagarna

Nyckelord

Bilder

Klasserna 5A och 5B på Adolf Fredriks musikskola har gjort en film när de plockar skräp och sjunger en sång om nedskräpning, för att uppmärksamma vuxenvärlden på problemet. Foto: Adolf Fredriks musikskola
Klasserna 5A och 5B på Adolf Fredriks musikskola har gjort en film när de plockar skräp och sjunger en sång om nedskräpning, för att uppmärksamma vuxenvärlden på problemet. Foto: Adolf Fredriks musikskola
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye