A Non Smoking Generation

Barnarbete och miljöproblem motiverar unga att avstå tobak

Dela

En ny enkätundersökning visar att kunskap om hur tobaksindustrin utnyttjar barn och bidrar till omfattande miljöproblem motiverar ungdomar att inte använda tobak. Efter att ha sett A Non Smoking Generations föreläsning ”50 kr och barnarbete på köpet” under hösten 2018 svarade 92 procent av eleverna att informationen motiverar dem att avstå från tobak.

Från augusti till december 2018 genomfördes över 100 föreläsningar för nästan 20 000 elever på högstadie- och gymnasieskolor runtom i Sverige inom A Non Smoking Generations projekt Tobaksbarn. För att utvärdera effekten på ungdomarnas kunskaper och uppfattningar görs en årlig enkätundersökning i samband med turnén. Sedan projektet startade 2013 har resultatet varit positivt och undersökningen 2018, med 1216 deltagande elever, är inget undantag. 2018 svarade rekordhöga 92 procent av eleverna att föreläsningen motiverat dem att avstå från tobak, drygt 90 procent svarade att den var tankeväckande och 87 procent uppgav att de hade lärt sig något nytt.

-       Jättebra föreläsning! Detta är bland det viktigaste som alla barn borde få lära sig i skolan! Därför är det så viktigt att alla får chansen att gå i skolan, svarade en elev i enkätundersökningen.

Föreläsningen ”50 kr och barnarbete på köpet” belyser tobak ur ett globalt hållbarhetsperspektiv, med störst fokus på barns rättigheter och miljö. Få ungdomar, och även vuxna, är medvetna om att tobaksindustrin utnyttjar människor och barn som lever i fattigdom samt orsakar enorma miljöproblem i form av skogsavverkning, förgiftning av mark och vatten, förlust av biologisk mångfald och nedskräpning.

-       Eleverna blir både berörda och upprörda när de får veta att miljontals barn runtom i världen tvingas arbeta under slavliknande förhållanden på tobaksfält istället för att gå i skolan. Och att hela tobaksproduktionskedjan är ett gigantiskt hot mot vår miljö. Den senaste enkätundersökningen är ett tydligt kvitto på att hållbarhetsargumenten är viktiga och effektiva för att påverka dagens ungdomar, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Om projektet Tobaksbarn

Projektet Tobaksbarn startade 2013 och består av en föreläsningsturné, hemsidan www.tobaksbarn.se samt en lärarhandledning. Syftet är att förebygga tobaksbruk bland unga genom att belysa tobakens inverkan på en global hållbar utveckling. Hittills har ungefär 170 000 elever sett föreläsningen.

Hösten 2019 drar projektet igång igen. Under våren ska organisationen rekrytera nya föreläsare som kommer bege sig ut på turné för att sprida kunskap till fler elever. För att få chans att ta del av föreläsningen, anmäl intresse till tobaksbarn@nonsmoking.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen En Rökfri Generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

 

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

Sarah Sjöström och Ingemar Stenmark i gemensam kamp7.5.2019 09:17:51 CESTPressmeddelande

Sarah Sjöström, herrarna i svenska handbollslandslaget och Bella Gulldén med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Therese Lindgren och Agnetha Fältskog i gemensam kamp7.5.2019 06:00:00 CESTPressmeddelande

Therese Lindgren, Peg Parnevik, Alexander Pärleros och Sarah Sjöström med flera kända namn står upp för en tobaksfri generation och barns hälsa – precis som 1979 när A Non Smoking Generation startade och fick draghjälp av bland andra Agnetha Fältskog och Ingemar Stenmark. 40 år senare använder fortfarande 30 procent av alla unga tobak under sin skoltid, och tobaksindustrin arbetar hårt för att rekrytera nästa generation.

Dold tobaksreklam för miljoner29.1.2019 07:15:00 CETPressmeddelande

Under första halvåret 2018 publicerades positiva artiklar om tobak i svensk media till ett annonsvärde som motsvarar 14,8 miljoner. En stor andel handlar om ekonomiska vinster för aktieägare i tobaksbolag och vuxnas rätt att bruka tobak. Samtidigt är dold tobaksreklam ett vanligt inslag i barns och ungas vardag via sociala medier. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Meltwater på uppdrag av A Non Smoking Generation.

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00:00 CETPressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum