Umeå kommun

Barnkonventionen blir konstverk i centrum

Dela

Fredag 20 maj kommer 300 mellanstadieelever tillsammans med pedagoger från Kulturskolan att samlas på Rådhustorget för att bygga ett gemensamt konstverk som ska väcka tankar om barns rättigheter i samhället.

Inspirerat av konstformen land art, en teknik där man använder material hämtade från platsen för att skapa konstverk, förmedlar barnen budskap om sina rättigheter i samhället.

– Vi använder oss av stenar som är ett hållbart material att arbeta med, de blåser inte bort eller darrar i vinden, på så vis visualiserar vi också tyngden i barns rättigheter, berättar Mira Olofsson, bildlärare och konstpedagog på Kulturskolan.

Barnens rättigheter i fokus

Eleverna har tillsammans under fyra lektioner arbetat med metodmaterial från Kulturskolan i kreativa workshops kopplade till barnkonventionen där de genom gruppdiskussioner kommit fram till vad som är viktigt för barn och hur det hör ihop med barnkonventionen. Eleverna har sedan enskilt valt en av dessa rättigheter som de skrivit ned på färgglatt målade stenar. Fredag 20 maj med start 09.00, samlas alla elever på Rådhustorget för att bygga ihop sina stenar till ett stort gemensamt konstverk som står på platsen en kort stund. Redan 13.00 samma dag kommer konstverket att plockas ned för att flyttas till Klabböle Energicentrum, där kan allmänheten ta del av verket under hela sommaren.

En del av ett treårigt projekt

Med anledning av att barnkonventionen blev lag i Sverige år 2020 sökte Kulturverket, som är en del av Kulturskolan, medel från Allmänna Arvsfonden för ett treårigt konstnärligt projekt “Alla har rätt – Jag är viktig!”. Projektet har som mål att stärka kunskapen kring Barnkonventionen, öka barns kännedom om sina demokratiska rättigheter och ge barns röster ett större utrymme i det offentliga rummet. De verkar också aktivt för att barn från olika stadsdelar ska få träffas och tillsammans jobba kreativt med dessa frågor.

– För oss på Kulturskolan, en verksamhet som vänder sig till barn & unga är det oerhört viktigt att lyfta barnens rättigheter. Både genom att jobba med barnperspektiv och barnens egna perspektiv och se till att deras röster hörs i frågor som rör dem, säger Jenny Forslund, enhetschef på Kulturskolan.

Visas som film på Kulturskolans dag

Framväxten av konstverket kommer att visas på den stora bildskärmen på Rådhustorget under evenemanget Kulturskolans dag lördag 21 maj.

Fredag 20 maj 09.0012.00, Rådhustorget 
Kontaktperson på plats: Jenny Forslund, enhetschef Kulturskolan 070-611 21 88 

Lördag 21 maj 11.0016.00, bl.a Rådhustorget, Utopia, Väven, Hamnmagasinet 

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket samt barnkulturprogram, och består idag av ca 75 anställda inom elva olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger ca 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar. 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum