BASFBASF

BASF Venture Capital investerar i Climentum Capitals första fond

Dela

Gemensamt pressmeddelande: - Climentum Capitals första fond kommer att ha ett uttalat fokus på att minska CO2-utsläpp - Med denna investering stödjer BASF Venture Capital GmbH BASF:s ambitiösa klimatmål

Ludwigshafen, Tyskland, och Köpenhamn, Danmark, 5 juli 2022 – BASF Venture Capital GmbH, BASF:s dotterbolag, har investerat i Climentum Capitals första 150 miljoner euro stora riskfond. Båda organisationerna kommer att engagera sig i en strategisk relation som främjar kunskapsdelning, avtalsdelning och saminvesteringsmöjligheter. Fonden stöds av andra välkända företagsinvesterare, banker, industrikonglomerat som Vaekstfonden och Arbejdernes Landsbank samt framgångsrika teknikentreprenörer, som alla delar målet att bekämpa klimatförändringarna genom att investera i disruptiv teknologi.

Climentum Capital grundades 2020 och stöder ambitiösa grundare att skala upp klimatteknik och kommer att vara bland de första Artikel 9-fonderna i Europa, med ett uttalat fokus på minskningar av koldioxidutsläpp från dag ett. Artikel 9-fonder tar enligt Europeiska unionens så kallade Disclosure Regulation hänsyn till miljö-, sociala och styrningsaspekter (ESG) i sina investeringsmål och måste göra detta transparent. Grundarteamet av Climentum Capital har en kombinerad arbetslivserfarenhet inom riskkapital och startup-företag på över 70 år, de har genomfört över 50 investeringar och har djup erfarenhet inom kapitalförvaltning, innovation, acceleration/inkubation och hållbarhet.

Morten Halborg, vd och medgrundare av Climentum Capital berättar:

– Den speciella kombinationen av kompetens i vårt team är grunden till att främja samarbetet med våra portföljbolag och investerare. Vi kommer att investera i 25 startups över hela Europa, från seed-finansiering till A-rundor med insatser från 1 till 5 miljoner euro.

– Vi fokuserar på sex lovande CO2-reducerande vertikalverksamheter – nästa generations förnybara energikällor, livsmedel och jordbruk, industri och tillverkning, byggnader och arkitektur, transport och mobilitet samt avfall och material.

Markus Solibieda, vd för BASF Venture Capital GmbH, säger:

– Det mångsidiga och erfarna teamet i Climentum ägnar heltidsresurser åt koldioxidredovisning och påverkansrådgivning för portföljbolag redan från början. Gemensamma ansträngningar från många aktörer är nödvändigt för att nå klimatmålen.

Mark Meier, Vice President BASF Nordic/Baltic, understryker:

– Med partnerskapet med Climentum skapar BASF Venture Capital ett starkt fotavtryck i Norden och kommer att påskynda vårt samarbete med nystartade företag och våra externa innovationsaktiviteter.

Kontakter

Bilder

Om

BASF
BASF
Sven Hultins Plats 5
412 58 Göteborg

+46 31 63 98 00https://www.basf.se
Om BASF
På BASF skapar vi kemi för en hållbar framtid. Vi kombinerar ekonomisk framgång med socialt ansvar och miljöskydd. Våra fler än 111,000 anställda i BASF-gruppen arbetar för att bidra till framgång för våra kunder i nästan alla sektorer och alla världens länder. Vår portfölj består av de sex segmenten; Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care and Agricultural Solutions. Under 2021 omsatte BASF EUR 78,6 miljarder. Läs mer på www.basf.se.
Om Climentum
Climentum Capital är en europeisk Climate Tech-riskfond som investerar i startups över hela Europa som har potential att minska megatons CO2-utsläpp. För mer information om Climentum, besök: https://www.climentum.com

 

Följ BASF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BASF

Första elen levererad från världens största havsbaserade vindkraftspark21.9.2022 10:10:38 CEST | Pressmeddelande

Hollandse Kust Zuid kommer bli världens största havsbaserade vindkraftspark när den färdigställs 2023. Men den har redan levererat el till det nederländska stamnätet. Havsvindskraftparken ägs av BASF, Vattenfall och Allianz, och är fortfarande i testfasen. När parken är färdigställd kommer den ha en total installerad kapacitet på 1,5 GW med en årlig elproduktion motsvarande elkonsumtionen hos 1,5 miljoner nederländska hushåll.

BASF i ny undersökning om svenskt lantbruk: precisionsodling avgörande för framtiden men bara 36% av svenska lantbrukare är i gång27.6.2022 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning visar att en majoritet av svenska lantbrukare tror att teknologier för precisionsodling kommer förändra lantbruket i hög eller mycket hög grad de kommande fem åren, och att denna digitalisering är avgörande för det svenska lantbrukets existens på lång sikt. Samtidigt gör historiskt stora utmaningar svenska lantbrukare tveksamma till att investera i precisionsteknologier och produkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum