Batteriforskning i drift på KTH Live-In Lab för ökad solenergiförsörjning
Projektet syftar till att testa ”Nyckelfärdiga lösningar med solceller och energilagring” och genomförs på KTH Live-In Lab i Einar Mattssons testbädd, som består av tre byggnader med 305 studentlägenheter på fastigheten Forskningen 2. Här lagras energin från solcellerna på taken i stora batterier som tillsammans väger sex ton. Batterilagret är nu inkopplat och kan användas som energikälla när energitopparna är som högst och dyrast. Batterierna kan också laddas från elnätet när det är som billigast att köpa el.
Ökad självförsörjning med solenergi
Batterierna som Northvolt har installerat används i detta fullskaliga forskningsprojekt. Här minskas beroendet av köpt el och istället kan mer solenergi lagrat i batterilagren användas till fastighetens behov.
– För att använda ett slitet citat som funkar även här; vi är på gång, vi är laddade och vi är tända. Det vill säga, detta är en del i vår gröna omställning och ett viktigt steg i att bli mer självförsörjande genom att använda mer egenproducerad solenergi. Det är härligt att se instrumentpanelernas gröna sken som innebär att systemet nu är i full drift och att forskningsprojektet nu är igång på allvar, säger Mikael Dimadis, projektledare på Einar Mattsson.
Optimering och styrning
I ett första steg kommer batterilagret styras så att det laddar på dagen och natten och laddar ur på morgonen och kvällen när vi har som störst behov. Med dessa två laddningscykler per dag skulle batterilagret kunna bidra med upp till 200 000 kWh per år när system är fullt utbyggt. Kontinuerligt ges forskningsteamet data direkt från styrsystemet. Utvärdering kommer göras löpande tillsammans med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning för att ta lärdomar och göra justeringar och optimeringar. Batterierna står placerade i ett av Einar Mattssons specialbyggda teknikrum som är strålningsskyddat, brandsäkrat och installerat med extra kyla för att hålla rätt temperatur.
Fakta
FoU-projektets namn: ”Nyckelfärdiga lösningar med solceller och energilagring”
Projektledare: Monika Topel, KTH
Projekttid: Januari 2021- december 2024
Projektbudget: 9,7 miljoner kr
Totalt kapacitet batterilagret: 300 kWh
Installerad effekt solpaneler: 150 kW
Nyckelord
Bilder
Om
Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter och bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Den kommande tioårsperioden kommer Einar Mattsson att uppföra 4 000 nyproducerade bostäder i egen regi. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar cirka 15 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Skandia Fastigheter AB förnyar avtal med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Skandia Fastigheter AB, en av Sveriges största fastighetsägare, har förnyat sitt avtal för fastighetsdriften i Storstockholm med Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det nya avtalet träder i kraft 1 januari 2025. Syftet är ett moderniserat avtal i syfte att spegla de senaste årens utveckling av Skandias fastigheter i Stockholm bättre.
Kvarteret Sommaren lyser upp vintern17.12.2024 05:42:00 CET | Pressmeddelande
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
”Tillsammans för Sverige” får Einar Mattssons julgåva 202416.12.2024 09:53:32 CET | Nyheter
Varje år vid luciatid donerar Einar Mattsson en gåva till en verksamhet som gör viktiga insatser. I år skänker Einar Mattsson pengar till ”Tillsammans för Sverige”, en verksamhet inom ramen för Fryshuset som arbetar för att visa unga hur religion och tro kan vara en väg till integration och skapa växtkraft för fred och förståelse.
Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar12.12.2024 05:40:00 CET | Nyheter
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
”Mixen mellan kundkontakten och alla administrativa arbetsuppgifter fascinerar mig” — fredagsporträttet med Gunilla Eriksson29.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Hon drar paralleller om sig själv till tjuren Ferdinand, gillar att klura ut oklarheter och njuter bäst på Ekerö. Vem är det vi pratar om? Jo, hyresadministratören Gunilla Eriksson. Över henne ligger ett lugn, även när hyresgäster stressar på om missade inbetalningar. Lär känna Gunilla i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum