Umeå kommunUmeå kommun

”Berättelser i en stad” - ny umeåutställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela
I utställningen Berättelser i en stad möter besökaren glimtar från Umeå 1860 fram till idag, ur arkiv, intervjuer och museets insamling På salongen. Här finns berättelser om staden, där kvinnor organiserat sig i föreningar och samarbetat för att förändra samhället utifrån olika klass, yrkes och etnicitetspositioner.

-I utställningen presenterar vi en ny berättelse om Fredrika Bremers kontakt med Magdalena Mathsdotter, den berömda samiska aktivisten, där visar vi på skidåkningens betydelse för rösträtten, berättar innehållsproducent Jennie Forsberg.

Kvinnor har i Umeå påverkat politik och samhällsdebatter genom att skapa alternativa maktarenor. Föreningar var viktiga i slutet på 1800-talet och fortsatte vara viktiga även under 1970-talet, då kvinnor kämpade för att få arbete och ett politisk inflytande.

-Vi har även hittat en tidig berättelse om vegetarianism där umeåbor redan 1914 önskade sig en vegetarisk restaurang, lägger Jennie Forsberg till.

På tisdag 8 mars kl 11 öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen för allmänheten. Vernissageprogram pågår under hela dagen, 11-20. Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum fram till 5 februari 2017.

Välkommen till pressvisning på måndag 7 mars kl 10 
Maria Perstedt, museichef och Jennie Forsberg, innehållsproducent finns på plats vid både pressvisning och vernissage för att presentera utställningen. Det finns möjlighet att boka tid för visning andra tider. OSA via e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se

Vernissage:
>>12.00 – 13.00 ”Som fröken Friman eller som suffragette?”
Hur gick den svenska rösträttskampen till egentligen? En lunchföreläsning med Christina Florin, professor emerita i kvinnohistoria vid Stockholms Universitet.

>>17.30 Alexandra Andersson, mer känd som @abcalexandra, bjuder in gäster till en livepoddsändning om att växa upp som kvinna i Umeå idag. 
>>18.00 Utställningen "Berättelser i en stad" invigs av Maria Perstedt, museichef
>>18.05 Jennie Forsberg från Kvinnohistoriskt museum introducerar utställningen
>>18.20 Anna Levander från Dolce och Lina Högström från Skator spelar och tolkar tre sånger från olika kvinnoföreningar i Umeå från 1910-talet till 1970-talet.
>>18.00 - 20 Ta ditt porträtt! Sara Lindquist (Queering Sápmi) porträtterar besökare och frågar samtidigt om de kan berätta vad som engagerar dem. Porträtten är en del av ett större arbete för att belysa samtida engagemang i Umeå.

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye