Riksteatern

Berörande och gränslöst om superhjälten bakom masken

Dela

En föreställning om superhjältar, tonårsliv och det svåra i att hitta och acceptera sig själv. En visuell och gränslös upplevelse för både döva och hörande, där teckenspråkets möjligheter blir till specialeffekter. I regi av Filip Burman.

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder

I föreställningen Superhjältar möter vi fyra superhjältar som går i samma gymnasieklass. De fyra tonåringarna har superkrafter som kan frysa rörelser, skapa föremål ur tomma intet, på avstånd flytta på objekt och läsa av andras känslor. När deras första superskurk dyker upp ställs deras liv som tonåringar på sin spets, där de måste gå i närkamp med sina känslor och sin identitet.

- Det avgörande för mig är inte vilka superkrafter en superhjälte har, utan hur personen hanterar sina styrkor och svagheter. Med andra ord, vem är superhjälten bakom sin mask, bakom sin superstyrka? Det vi alla har gemensamt med superhjältar är att vi bär på masker. Men istället för en fysisk mask så bär vi på en bild som vi vill andra ska ha av oss. Just detta tror jag en stor del av uppväxten som tonåring handlar om, säger Filip Burman, manus och regi.

Superhjältar lyfter fram teckenspråkets möjligheter och visar att det med teckenspråkets olika uttrycksformer och visuella gestaltning är möjligt att berätta en historia om superhjältar utan digitala specialeffekter. Pjäsen är skriven och regisseras av Filip Burman som tidigare stått för manus till Tyst Teaters Bröderna Marx.

Superhjältar spelas på svenskt teckenspråk och dubbas till svenska.

Urpremiär 5 oktober i Leksand. Medverkande Amina Ouahid Tommy Rangsjö Dawn Jani Birley Aino Hakala Manus och regi Filip Burman Scenografi och kostymdesign Tanja Honkanen Ljusdesign Charlie Åström Maskdesign Gabriel Jim Nal För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/superhjaltar/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/superhjaltar

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum