Uppsala kommun

Beslut om bibehållen ersättning till deltagare inom daglig verksamhet

Dela

Uppsala kommun har beslutat att deltagare vid daglig verksamhet får behålla habiliteringsersättning även om de är hemma till följd av den pågående coronapandemin.

Omsorgsnämnden beslutade 8 april att deltagare i daglig verksamhet får behålla habiliteringsersättning även om de är hemma på grund av sjukdom eller för att efter skydda sig mot smitta. Det enhälliga beslutet fattades för att minska risker för smittspridning av coronaviruset och gäller retroaktivt från 11 mars och till och med 31 maj 2020.

- Vi vill värna att deltagarna i daglig verksamhet inte påverkas ekonomiskt om de blir sjuka eller om de tar ansvar och stannar hemma till följd av coronapandemin, säger Angelique Prinz Blix, ordförande i omsorgsnämnden.

Daglig verksamhet är en sysselsättning för personer som har någon form av funktionsnedsättning. Som motivation och stimulans betalar kommunen ut habiliteringsersättning till deltagarna. Ersättningen betalas ut per närvarodag, med 61 kronor/dag för närvaro fem timmar eller mer, och 51 kronor/dag för närvaro under fem timmar.

Daglig verksamhet är en av insatserna enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Inom Uppsala kommun finns totalt cirka 940 personer inom daglig verksamhet, som bedrivs i antingen kommunal eller extern regi. De som deltar i daglig verksamhet har vanligtvis sin försörjning i form av aktivitetsersättning eller sjukersättning från Försäkringskassan. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum