RF/SISU

Beslut om höjd gräns för publik skjuts fram

Dela

Regeringen gav idag besked att de skjuter fram genomförande för undantag att höja gränsen för publik från 50 till 500 personer vid idrottsevenemang som har anvisade sittplatser. Anledningen är ökad smittspridning.

– Det är förstås en stor besvikelse eftersom det hade betytt mycket för idrottsrörelsen och alla oss som älskar att titta på idrott live. Vi har förståelse för och anpassar oss till rådande läge. Vi är mitt i en pandemi och att motverka ökad smittspridning måste gå först, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Regeringen meddelade idag att de utifrån rådande smittläge i samhället inte kan ta det formella beslutet att höja gränsen för publik till 500 personer vid idrottsevenemang som har anvisade sittplatser. Reglerna skulle ha börjat gälla från den 15 oktober men beslut skjuts nu framåt och något nytt datum gavs inte.

En möjlighet med 500 personer i publik som nu skjuts framåt är inte en lösning för orientering, löpartävlingar, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor. Dessa tävlingar begränsas idag genom att deltagarna i tävlingen inte får vara fler än 50.

– Det behövs ett undantag även för idrotter som tränar och tävlar på väg, vatten och i skogen. Det behöver beredas av regeringen skyndsamt så att dessa idrotter, när det är möjligt utifrån smittläge, kan få möjlighet att genomföra tävlingar, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen tampas med stora ekonomiska och idrottsliga utmaningar och fortsätter pandemin måste regeringen ge nytt stöd under 2021.

– Vårt arbete med scenarioplanering pågår och vi kommer att återkomma till regeringen, säger Björn Eriksson.

Här hittar du information om vad som gäller och de vanligaste frågor och svar om corona och idrottsrörelsen

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum