Umeå kommun

Besöksförbud på äldreboenden från och med 1 april

Dela

Från och med onsdag 1 april gäller besöksförbud på samtliga vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorgen i Umeå kommun. Detta för att försöka minska risken att de boende smittas av coronavirus. Förbudet gäller tills vidare.

- Vi förstår att det är ett tråkigt besked för många närstående, men vi skulle inte ta beslutet om det inte var nödvändigt. Vi har sedan den 12 mars haft hårda restriktioner för besök men vi har tyvärr inte sett önskad effekt utan besöken har fortsatt. Vi behöver göra allt vi kan för att skydda personer på vård- och omsorgsboenden tillhör samtliga boende riskgrupp med högre känslighet för infektioner och smittor än den breda allmänheten, säger Malin Sundbom, verksamhetschef vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun.

Vill värna om personer i riskgrupp

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer över 70 år bör begränsa sociala kontakter, och att personer i riskgrupper inte i onödan ska utsättas för smittorisk. Med anledning av dessa rekommendationer införs nu besöksförbud.

- Frågan om att stänga för besök har diskuterat i över två veckor men vi har försökt att hålla boendena öppna så länge som möjligt eftersom ett förbud även kan påverka personers mående negativt då de inte kan träffa sina nära och kära som är tryggheten i deras liv, säger Pernilla Henriksson, äldreomsorgsdirektör, Umeå kommun.

Vid vård i livets slutskede kan undantag göras, detta sker i dialog med enhetschef på boendet.

Digital teknik kan underlätta fortsatt social kontakt

För att möjliggöra fortsatt social kontakt men utan att riskera smittspridning ser nu verksamheten över vilka digitala möjligheter som kan erbjudas. Det kan exempelvis vara videoträff med hjälp av digital platta eller dator.

Vid frågor från anhöriga kring hur närstående mår hänvisas man till att ringa eller mejla den aktuella enheten. Man kan även läsa vanliga frågor och svar på Umeå kommuns webbplats: www.umea.se/coronavirus

Mer information:

Malin Sundbom
verksamhetschef
vård- och omsorgsboende
Umeå kommun
070-650 69 97
malin.sundbom@umea.se

Pernilla Henriksson
äldreomsorgsdirektör
Umeå kommun
070-366 06 69
pernilla.henriksson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum