Besvär efter elolycka kan pågå i flera år

Forskningen visar också att symtomen går att mäta med olika kliniska mätmetoder, både i specifika nerver i det perifera nervsystemet och i handfunktionen.
– Bland de 500 elektrikerna som deltog i en enkätundersökning angav cirka 10 procent att de hade fått nedsatt känsel och muskelkraft samt smärta långt efter att olyckan inträffade. Jag tittade även på säkerhetskulturen och arbetsmiljön på arbetsplatser där olyckan hade inträffat, säger Lisa Rådman, fysioterapeut inom verksamhetsområde fysioterapi på Universitetssjukhuset Örebro samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.
Många anmäler inte olyckan
Resultaten visade att det fanns brister, framförallt i rapporteringskulturen efter det att olyckan inträffat. De rutiner och arbetsmiljölagar som finns efterföljdes inte i önskvärd utsträckning. De få som sökte sjukvård upplevde att sjukvården saknade kunskaper om hälsoeffekter efter en strömgenomgång, både inom akutsjukvården och i den efterföljande vården av kvarstående besvär.
– I gruppen med de 23 elektriker där jag undersökte det perifera nervsystemet med olika motoriska och sensoriska undersökningar hade drygt hälften en tydligt nedsatt känsel för att uppfatta värme och kyla, säger hon.
Nästa alla hade en nedsatt förmåga att identifiera former och strukturer med känseln. Den finmotoriska förmågan var nedsatt hos ungefär hälften av deltagarna.
– Det är fortfarande inte klarlagt varför så många får skador så långt efteråt och det är något som jag skulle vilja forska mer om. Det är viktigt att den här patientgruppen får sina skador diagnostiserade för det är först då som sjukvården har möjlighet att behandla, berättar Lisa Rådman.
Nyckelord
Kontakter
Lisa RådmanSpecialistfysioterapeut , medicine doktorVerksamhetsområde fysioterapi på Universitetssjukhuset Örebro
Gemensam telefon
Elin AbelsonKommunikatör
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder


Länkar
Om
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
5 miljoner till forskning om psykisk ohälsa hos äldre1.6.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
En stor folkhälsoutmaning är depression hos äldre. Behovet är stort av effektiva psykologiska behandlingsmetoder som kan ges till många så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet. Forskargruppen för projektet DepActive har beviljats 5 miljoner kronor av Forte för forskning kring psykologisk behandling av depression hos äldre inom primärvården.
Nedsatt immunförsvar ökar behovet av välfungerande vaccin22.5.2023 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Vaccin har räddat livet på miljontals människor genom åren. De som har nedsatt immunförsvar har en ökad risk att bli svårt sjuka i allvarliga infektioner. Därför är det extra viktigt att de får vaccinering på bästa sätt. Forskaren Anja Rosdahls resultat ger nya insikter kring hepatit A, TBE och covid-19.
Vilda björnar bidrar till att lösa gåtan bakom blodproppar14.4.2023 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Varför får inte övervintrade björnar eller förlamade människor blodproppar? Det är en fråga som en internationell forskargrupp sökt svaret på i många år. Professor Ole Fröbert vid Universitetssjukhuset Örebro har initierat forskningen. ”Vi har gjort fynd där vi har sett att en minskning av ett nyckelprotein förhindrar bildandet av blodproppar”, berättar han.
Paula – en av 24 som delar på Nyckelfondens miljoner: Forskar för att stoppa livsfarliga bakterier29.3.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu är det klart vilka forskare som får årets anslag från stiftelsen Nyckelfonden. Totalt delar 24 olika projekt på 13 miljoner kronor – pengar som helt och hållet kommer från gåvor och donationer från privatpersoner och företag. En av årets utvalda forskare är Paula Mölling, molekylärbiolog och docent på Universitetssjukhuset i Örebro, som med den allra senaste tekniken forskar för att få kunskap om hur bakterier fungerar och beter sig.
Världshörseldag den 3 mars - hörselvård till alla!2.3.2023 09:35:00 CET | Pressmeddelande
Varje år firas Världshörseldagen den 3 mars. Initiativtagare är Världshälsoorganisationen, WHO, och årets tema är hörselvård till alla. För att uppmärksamma dagen bjuder Region Örebro län och Örebro universitet in till föreläsningar i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum