Naturskyddsföreningen

”Besviken och djupt oroad”, Naturskyddsföreningen kommenterar kommande regerings politiska program

Dela
Idag presenterades Tidöavtalet, den nya regeringens politiska program. Naturskyddsföreningen kommenterar miljö- och klimatpolitiken.

– Jag känner mig både besviken och djupt oroad. Utifrån vad som hittills framkommer så verkar det vara väldigt tunt med politik som tar itu med miljöproblemen, i stället riskerar problemen att förvärras med de åtgärder som läggs fram, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Det går att förhandla om miljö- och klimatpolitiken, men det går inte att förhandla med klimatet eller de planetära gränserna. Det är mycket svårt att se hur det av riksdagens beslutade klimatmål och miljömål ska kunna uppnås, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Trots att två av partierna så sent som i somras lovade att behålla enprocentmålet, så har det nu övergetts. Biståndsfrågan handlar om mycket mer än en siffra, men framstår som glasklart att regeringen sänker ambitionerna när det gäller internationellt utvecklingssamarbete, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Att miljöprövningarna av vattenkraften nu pausas är oansvarigt. Omprövningen av den svenska vattenkraften genomförs för att förse kraftverken med moderna miljövillkor, det är ett måste för att Sverige ska kunna leva upp till sina internationella åtaganden om skydd av biologisk mångfald och EU:s vattendirektiv. Sverige har vid upprepade tillfällen fått kritik från EU-kommissionen i frågan, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

– Klimatmålen är inte för skojs skull, utan för att undvika allvarliga konsekvenser. Ju längre vi använder fossil energi, desto längre är vi kvar i de befintliga systemen och fördröjer energiomställningen. Att sänka reduktionsplikten och bensinskatten innebär i dagsläget också stöd till Rysslands krigskassa, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

– Att satsa på kärnkraft är som omvänd krispolitik och slöseri med skattemedel. Det riskerar att göra elen dyrare och sätta käppar i hjulet för investeringar i förnybar elproduktion i Sverige. Ny kärnkraft tar lång tid att bygga, avfallet är extremt miljöfarligt, den är betydlig dyrare än vindkraft och förnybar elproduktion klarar sig dessutom utan ekonomiskt stöd, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

– De politiska ledarna behöver orka hålla blicken långt fram och ställa om energisystemen, snabbt minska utsläppen och samtidigt hantera naturkrisen. Det är en jätteutmaning. Men det är absolut nödvändigt. Att naturkrisen inte nämndes med ett ord under presskonferensen är under all kritik, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

En längre analys av Tidöavtalet kommer att finnas på naturskyddsforeningen.se under dagen. 

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye