Umeå kommun

Bidrag till fortsatt utveckling på Norrbyskär

Dela
Stiftelsen Norrbyskärs museum får en halv miljon kronor av Umeå kommun 2023 för att fortsätta informera, ge service och utveckla Norrbyskär. Det ska säkra att ön fortsätter att utvecklas som en besöksdestination, också under tiden saneringsarbete pågår på ön.

Norrbyskär är ett uppskattat besöksmål med en unik kultur- och industrihistoria. I dag pågår omfattande sanering av föroreningar efter sågverksepoken på ön. Det påverkar boende, verksamheter och besöksnäring, men ger också andra förutsättningar och möjligheter när arbetet är klart.

Det pågår samtidigt ett utvecklingsarbete för att stärka Norrbyskär som besöksmål, skapa nödvändig infrastruktur och service för att erbjuda besökare upplevelser och aktiviteter, skapa intresse och visa upp öns historia. I det arbetet är Norrbyskärs museum i dag ett nav och den enda aktören som ger service och arbetar med marknadsföring. För att undvika negativa konsekvenser av saneringen och fortsätta arbetet att göra Norrbyskär attraktivt för besökare ger kommunen ekonomiskt stöd till Norrbyskärs museum, enligt beslut av kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

Umeå kommuns näringslivsavdelning samordnar flera olika insatser från kommunen för att stärka Norrbyskär, utöver saneringsarbetet bland annat planer på skyltning, angöringsplatser och fortsatt färjetrafik till ön. Näringslivsavdelningen får också i uppdrag att skriva ett avtal med Norrbyskärs museum, hålla kontakt med museet och övriga aktörer och stämma av utvecklingsarbetet.

Kontakt:

Hans Lindberg (S)
ordförande, kommunstyrelsen
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande, kommunstyrelsen
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum