Siemens

Biogasen först ut när Siemens går över till klimatsmartare gasturbinprovning

Dela

Nu har den första leveransen av flytande biogas (LBG) anlänt till gasturbinprovningen hos Siemens Energy i Finspång. Ett viktigt steg mot att bli helt fossilfria till 2030 är därmed taget.

- Premiärkörningen av biogasen i en gasturbin gick jättebra, gasturbinen märkte precis som förväntat ingen skillnad, säger Rickard Olsson, chef för provningen i Finspång.

Den kemiska sammansättningen för biogas och naturgas är nästan exakt lika. Biogas liksom naturgas består till största delen av metan. Det innebär att bränslena kan blandas fritt i tanken utan att någon anpassning behöver utföras på anläggningen.

Biogas är en typ av biobränsle som naturligt produceras från nedbrytning av organiskt avfall. Det anses vara en förnybar resurs eftersom dess produktions- och användningscykel är kontinuerlig och den genererar ingen nettokoldioxid.

Enligt siffror från Naturvårdsverket kan koldioxidutsläppen sänkas med upp till 83 procent för varje ton naturgas som byts mot biogas om man även räknar in bränsleframställningen.

- Det som är riktigt häftigt är att vi genom att använda biogas från rötning av matavfall och andra restprodukter dessutom sluter kretsloppet, det känns riktigt bra, säger Rickard Olsson.

Omställningen från naturgas till biogas hos Siemens i Finspång kommer att ske stegvis. Målet är att ha en helt fossilfri gasturbinprovning till år 2030.

- Genom att gå i bräschen och köra gasturbinerna på fossilfria bränslen är förhoppningen att vi ska inspirera våra kunder i resten av världen att ställa om på samma sätt. Då kan vi få den riktigt stora miljövinsten. Tekniken finns redan, förklarar Hans Holmström, VD på Siemens Energy AB i Finspång.

Nästa år är det även dags att introducera fossilfri vätgas i provningen.

Se gärna filmen från leveransen på vår fb-sida!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Siemens
Siemens
Evenemangsgatan 21
169 56 Solna

https://new.siemens.com/se/sv.html

Siemens är ett ledande globalt teknikföretag som har stått för teknisk spetskompetens, innovation, kvalitet och tillförlitlighet i mer än 170 år. Företaget är verksamt runt om i världen, med fokus på områdena kraftproduktion och distribution, intelligent infrastruktur för byggnader och distribuerade energisystem samt automatisering och digitalisering inom process- och tillverkningsindustrin. Det första Siemensbolaget i Sverige grundades 1893 och idag har Siemens i Sverige cirka 4 100 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Solna.

Följ Siemens

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Siemens

​SIT AB blir Siemens Energy AB9.4.2020 11:05:00 CESTNyheter

Siemens Industrial Turbomachinery AB med säte i Finspång byter namn till Siemens Energy AB. Företaget har verksamhet på 10 orter i Sverige, utöver Finspång även Trollhättan, Eskilstuna, Karlstad, Norrköping, Solna, Sundsvall, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik. Verksamheten ingår i energiföretaget Siemens Energy (tidigare Siemens Gas and Power). - Namnbytet till Siemens Energy AB för energiverksamheten i Sverige känns som ett naturligt steg när Siemens samlar sin globala energiverksamhet i det fristående bolaget Siemens Energy. Med våra effektiva lösningar är vi med och formar dagens och morgondagens energisystem, säger Hans Holmström, VD för Siemens Energy AB. Siemens Energy AB omsätter 10 miljarder kronor och har 2 600 anställda. Merparten arbetar i Finspång där utveckling, tillverkning och service av gasturbiner för kraftgenerering och drivning av kompressorer och pumpar sker. Företaget är även totalentreprenör för distributions- och transmissionsprojekt i Sverige och levererar helhe

Mikael Leksell ny chef för Siemens Digital Industries i Sverige7.4.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

Mikael Leksell, vd för Siemens AB, tar över rollen som chef för affärsområdet Digital Industries efter Göran Persson som går i pension. Mikael Leksell, vd för Siemens AB, kommer i tillägg till sin nuvarande roll att ta över rollen som chef för Siemens affärsområde Digital Industries efter Göran Persson som väljer att gå i pension. Förändringen verkställs den 1 april. Göran kommer därefter att stanna på företaget i en roll som rådgivare fram till den 30 september. – Jag ser fram emot att jobba nära svensk industri igen efter nio år utomlands, säger Mikael Leksell, vd för Siemens AB. Med vårt kunnande och portfölj av produkter och lösningar erbjuder vi både nuvarande och nya kunder stöd i deras arbete med att framtidssäkra sin verksamhet, för att bevara konkurrenskraft i morgondagens allt mer digitaliserade produktionslandskap. Siemens Digital Industries ska vara förstahandsvalet för ett industriföretag som söker en partner för sin digitala transformation, oavsett storlek eller bransch.

Siemens får dubbla gasturbinorder från Belarus för att balansera landets energisystem16.3.2020 11:00:00 CETPressmeddelande

Siemens får dubbla gasturbinorder från Belarus för att balansera landets energisystem Fem gasturbiner till nytt kraftverk i Beloozersk Sex gasturbiner till nytt kraftverk i Minsk Tre gasturbinorder på tre månader från Belarus Siemens Industrial Turbomachinery AB har fått ytterligare två order från Belarus på gasturbiner av modell SGT-800 med tillverkning i Finspång och Trollhättan. Turbinerna ska installeras i två nya kraftverk som ska uppföras i landet och köras på spetslast vid eltoppar. Den ena beställningen kommer från Minsk Republican Unitary Enterprise of Electricity Industry (RUE Minskenergo) som köper sex gasturbiner av typen SGT-800, generatorer och annan elutrustning till ett nytt kraftverk som ska uppföras i Minsk. Kraftverket ska vara klart att tas i drift i december 2021 och får en kapacitet på 300 megawatt (MW). Den andra beställningen kommer från Brest Republican Unitary Enterprise of Electricity Industry (RUE Brestenergo) och består av fem gasturbiner och tillhörande ut

Siemens bygger Sveriges första virtuella kraftverk tillsammans med Skandia Fastigheter3.3.2020 08:01:00 CETPressmeddelande

Siemens och Skandia Fastigheter har inlett ett samarbete för att bygga Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag på köpcentrumet Väla Centrum utanför Helsingborg. Att skapa virtuella kraftverk är en flexibel och hållbar lösning för balansering av elnätet, där befintliga anläggningar kan användas samtidigt som till exempel fastighetsägare som förfogar över energiresurser erbjuds nya intäktsmöjligheter.

Siemens bygger Sveriges första virtuella kraftverk tillsammans med Skandia Fastigheter3.3.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Siemens och Skandia Fastigheter har inlett ett samarbete för att bygga Sveriges första virtuella kraftverk av sitt slag på köpcentrumet Väla Centrum utanför Helsingborg. Att skapa virtuella kraftverk är en flexibel och hållbar lösning för frekvensreglering av elnätet, där befintliga anläggningar kan användas samtidigt som till exempel fastighetsägare som förfogar över energiresurser erbjuds nya intäktsmöjligheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum