Skara stift

Biskop Åke firar 10 år som biskop i Skara stift med mässa i Skara domkyrka

Dela

Tio år har gått sedan Åke Bonnier vigdes till biskop i Skara stift i Uppsala domkyrka av dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd den 26 augusti 2012. Torsdag 1 september uppmärksammas 10-årsdagen av mottagandet i Skara stift i samband med en mässa i Skara domkyrka.

Åke Bonnier har varit biskop i Skara stift i tio år. Foto: Carla Karlsson.
Åke Bonnier har varit biskop i Skara stift i tio år. Foto: Carla Karlsson.

Biskopen är stiftets andliga ledare och håller kontakt med stiftets församlingar och pastorat på olika sätt som en del i uppdraget att främja församlingarnas liv och utöva tillsyn.

I uppdraget som biskop har Åke Bonnier bland annat kontakt med församlingarnas präster och diakoner. I kraft av sitt ämbete viger han dessutom nya präster och diakoner efter avlagd examen. Hittills har biskop Åke vigt ett 80-tal diakoner och präster i Skara stift till tjänst i Svenska kyrkan. Biskopen leder också domkapitlet som, utöver mycket annat, utövar tillsyn över stiftets präster och diakoner. Han är även ordförande i stiftsstyrelsen.

Skara stifts vision har arbetats fram under biskop Åkes ämbetstid, "Tillsammans i Skara stift, i ord och handling, tala tydligt om Jesus". "Tillsammans i Skara stift" är en återkommande uppmaning när biskop Åke är ute och möter människor både i och utanför kyrkans sammanhang. Som en del i det tillsammansskapet är kommunikation viktig och under pandemin har han varit särskilt aktiv på sociala medier och i sin kontakt med stiftets församlingar och pastorat. 

När Åke Bonnier tillträddesom biskop i Skara stift var det som den 83:e biskopen i Sveriges äldsta stift. Biskopslängden sträcker sig tillbaka till biskop Thurgot, som kom till Västergötland som biskop redan 1014.

- Från första stund har jag känt en stor glädje över att få vara biskop i Skara stift. Det är verkligen ”mitt” stift på alla vis och lust och helig Ande driver mig, säger han.

Torsdag 1 september firas det alltså att tio år gått sedan biskop Åke togs emot som ny biskop i stiftet. Detta görs i samband med en mässa 18.30 i Skara domkyrka. Under kvällen finns bland annat Svenska Kyrkans Unga med och medverkar.

- Barn och unga är inte främst kyrkans framtid. De är också kyrkans nutid med allt vad det kan innebära. Jag ser fram emot att fortsätta mitt uppdrag som biskop i den kyrka som har ett så viktigt uppdrag, både igår, idag och i framtiden, säger biskop Åke Bonnier.

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Presstalesperson för Skara stift.
Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar och pastorat i Skara stift.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Åke Bonnier har varit biskop i Skara stift i tio år. Foto: Carla Karlsson.
Åke Bonnier har varit biskop i Skara stift i tio år. Foto: Carla Karlsson.
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum