Biskop Andreas medverkar på Fridays For Future -Hur vi tar hand om skapelsen är vår tids ödesfråga

Dela

Fredagen den 27 september manifesterar organisationer och människor för klimatet över hela världen i form av strejker och möten. Manifestationerna är en del av Global Week For Future med anledning av FN-mötet i New York. På Medborgarplatsen klockan 13.00 kommer Stockholms stifts nyvigda biskop Andreas Holmberg att vara på plats tillsammans med ledare för kyrkor och andra religiösa samfund.

– Klimatet är en ödesfråga och helt avgörande i vår tid. Att värna skapelsen är en del av den kristna trons DNA och jag tror att fler och fler inser att vi står inför en existentiell kris, säger Andreas Holmberg.

– Vår behandling av skapelsen är en pågående katastrof. Vi måste lyssna på vetenskapen, och sedan på ett individuellt plan dra vårt strå till stacken, men också utöva tryck på dem som har makten, säger han.

Vid manifestationen på fredag står biskop Andreas tillsammans med företrädare för ledare för kyrkor och andra religiösa samfund i talarstolen. Ansvaret för förändringar är gemensamt. Men också samfundens.

– Jag tror jag att kyrkan och andra religiösa samfund kan bidra till att skapa de förändringar som måste till, säger Andreas Holmberg. Troende människor är en resurs i byggandet av det goda samhället, säger han.


Valspråk
Som valspråk har Andreas Holmberg valt Jesusorden ”Bli kvar i min kärlek”, hämtade ur Johannesevangeliet.

- För mig innebär de orden bland annat att vi ska älska varandra och den skapelse vi är satta att ta hand om och värna.

52-årige Andreas Holmberg har tidigare varit församlingspräst i Stockholm och teologisk lärare i Tanzania, där han är delvis uppvuxen. Han tar över som biskop i Stockholms stift efter Eva Brunne.

Om Andreas Holmberg
Andreas Holmberg är född 1966 och delvis uppvuxen i Tanzania. Han prästvigdes 1993 för Stockholms stift och arbetar sedan 2012 som stiftsadjunkt med ansvar för gudstjänstfrågor och vuxet växande. Han har tidigare varit församlingspräst i Stockholm och teologisk lärare i Tanzania. 2019 disputerade han på avhandlingen ”Kyrka i nytt landskap”, om den teologi som växer fram i svenskkyrkliga församlingar som verkar i mångkulturella och mångreligiösa miljöer.

För mer information kontakta: 

Pär Sandberg
Pressekreterare
0705-941828
par.sandberg@svenskakyrkan.se

Om

Stockholms Stift
Klara Södra Kyrkogata 1
103 25 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum