Linköpings stift

Biskop Marika välkomnad till Linköpings stift

Dela
Lördag 21 januari välkomnades Marika Markovits till Linköpings stift. Det skedde i samband med en högmässa i Linköpings domkyrka.
Biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. Foto: Steve Nyström
Biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. Foto: Steve Nyström

I den välbesökta domkyrkan fanns människor från alla stiftets församlingar. Medarbetare, förtroendevalda, representanter för olika kristna samfund, Svenska Kyrkans Unga, biskop emeritus Martin Lönnebo, biskop Richard Atkinson från vänstiftet St Albans, representanter för ideella organisationer och samhällsinstitutioner.

”Med biskop Marika får Linköpings stift en engagerad, kunnig och reflekterande biskop”, sa talmannen Andreas Norlén, en av många som efter mässan passade på att hälsa henne välkommen.

Biskop Marika själv förklarade att hon i början av mässan, då hon och de andra i processionen gick in i den välbesökta domkyrkan, drabbades av stundens allvar. Hon kände en tung ödmjukhet inför uppdraget, jämfört med hur det kändes förra helgen då hon vigdes i Uppsala domkyrka.

”Då var jag fortfarande som i en dröm. Det var först idag, mot slutet av mässan när jag delade ut nattvarden som jag kände, nu är jag biskop på riktigt!”

Marika Markovits är Linköpings stifts 65:e biskop och den första kvinnan som biskop i stiftets historia. Hennes valspråk är Fatta mod, ge världen liv.

Hon har de senaste två åren varit domprost i Stockholm. 2003-2020 arbetade hon på Stockholms Stadsmission, varav större delen av tiden som direktor.

Mer information om biskop Marika:

https://www.svenskakyrkan.se/linkopings-stift/biskop-marika

Kontakter

Bilder

Biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. Foto: Steve Nyström
Biskop Marika Markovits i Linköpings domkyrka. Foto: Steve Nyström
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är fr o m 21 januari 2023 Marika Markovits. 

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum