Skara stift

Biskoparnas budskap: håll kyrkorna öppna och låt klockorna ringa

Dela

Statsminister Stefan Löfven har meddelat att det kan komma en reglering som innebär att maximalt 8 personer får samlas vid offentliga sammankomster. De nya restriktionerna kommer inför en av kyrkans största högtider och även i en tid då vi länge levt med pandemins verkningar i vårt samhälle på många olika sätt.

Svenska kyrkans biskopar. Foto: Torgny Lindén
Svenska kyrkans biskopar. Foto: Torgny Lindén

Svenska kyrkans biskopsmöte har enats om att gå ut med gemensamma råd och rekommendationer till alla församlingar och pastorat i hela Svenska kyrkan:

  • Värna den diakonala omsorgen.
  • Fira gudstjänst på de sätt som är möjliga, digitalt, eller fysiskt med max 8 personer närvarande inklusive medverkande.
  • Ge fortsatt möjlighet till dop, vigsel och begravning, med max 8 personer närvarande inklusive medverkande – och håll kontakt med de som av olika skäl vill skjuta upp.
  • Håll kyrkorna öppna, gärna med präst/diakon på plats i möjligaste mån.
  • Låt kyrkklockor ringa vid gudstjänsttid som en maning till bön.

-Kyrkans kallelse är att vara bärare av hopp och ljus, ett hopp som övergår allt förstånd och ett ljus som lyser i mörkret och som mörkret inte har övervunnit. Om detta må vi tala tydligt också i den svåra tillvaron som vi alla delar på olika sätt, säger biskop Åke Bonnier.

Med anledning av den svåra tid som råder nu är biskop Åke Bonnier med och bjuder in till en nationell bönedag söndag 22 november för pandemin. Dagen uppmärksammas i flera kristna samfund och församlingar och av enskilda i hela Sverige uppmuntras att delta i bön för Sverige och världen i denna svåra tid.

-Att be tillsammans för samma sak, oavsett var vi befinner oss, känns bokstavligt talat livsviktigt, säger biskop Åke.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Svenska kyrkans biskopar. Foto: Torgny Lindén
Svenska kyrkans biskopar. Foto: Torgny Lindén
Ladda ned bild
Biskop Åke Bonnier. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier. Foto: Carla Karlsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 109 församlingar samlade i 42 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum