Biskopen och kardinalen inviger pilgrimsled

Biskop Karin Johannesson och kardinal Anders Arborelius är båda på plats när pilgrimer från Finland anländer till Grisslehamn. Det har då färdats från Åbo Domkyrka, genom Åbolands skärgård från ö till ö och Åland – fredens öar – och vidare till Sverige. Där väntar en högtidlig invigning tillsammans med Uppsala stifts biskop och katolska kyrkan svenska kardinal som tillsammans tar emot den budkavlerulle som pilgrimerna för med sig.
- Jag tycker att det är väldigt roligt att Vikingaleden invigs med en ekumenisk gudstjänst, säger biskop Karin Johannesson. Medeltidens pilgrimer kom från skilda länder och de bar med sig en mängd olika traditioner och kunskaper. Det gav dåtidens människor en unik chans att lära sig nya saker. Det är på samma sätt idag. Vår tids pilgrimsrörelse samlar människor som kommer från en mängd olika sammanhang. En del av dagens pilgrimer är aktiva i någon kyrka. Andra kanske inte brukar fira gudstjänst särskilt ofta men de tycker om att röra på sig. Kanske anar de att de kan möta Gud i naturen eller också fascineras de av våra vackra kyrkorum. Anledningarna till att man ger sig ut på en pilgrimsfärd är olika. Det tycker jag är spännande. Mångfalden gör att det blir många goda samtal under färden.
Sedan december 2018 är S:t Olofs sjöled från Åbo till Grisslehamn både en officiell Olofsled och en europeisk kulturväg. Det betyder att hela leden från Åbo till Trondheim är certifierad.
- Jag fick faktiskt en pilgrimsstav i present vid min biskopsvigning, fortsätter Karin Johannesson. Det var två av stiftets präster som gav den till mig. På kortet stod det att staven ska påminna mig om att Jesus alltid går vid min sida. Han stöttar mig i vått och torrt och han hjälper mig att hålla balansen. Pilgrimsstaven hänger i hallen hemma hos mig. Jag brukar tänka på den ibland, även när jag inte har den med mig. Den påminner mig om att jag har sällskap på livets vandring.
Invigningsgudstjänsten hålls på Hotell Havsbaden i Grisslehamn den 7 juni klockan 11.00.
Nyckelord
Kontakter
Mats LagergrenPressekreterare / biskopens sekreterare
Tel:018-680701mats.lagergren@svenskakyrkan.seBilder
Om
Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav ca 50 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.
Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.
Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.
Följ Uppsala stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift
Färre utträden, fler döpta och fler konfirmerade26.3.2025 17:34:35 CET | Pressmeddelande
Den senaste statistiken gällande Uppsala stift (Gävleborgs län, Uppsala län och en del av Stockholms län) visar att antalet aktiva inträden ökar med 65% sedan 2020 och samtidigt minskar antalet aktiva utträden med 31%.
Unikt rekviem på svenska av Björklingemusiker11.3.2025 11:16:53 CET | Pressmeddelande
Nu på lördag 15 mars är det uruppförande av Magnus Kilvéns rekviem på svenska i Björklinge kyrka klockan 18.00. Rekviemet är en latinsk mässa för de döda, en själamässa. Magnus har översatt texten till svenska och komponerat ny musik för kör, stråkar och orgel.
Vuxennärvaro för Tierps unga27.2.2025 18:43:42 CET | Pressmeddelande
Den 5–6 mars och 9 mars visiterar biskop Karin Johannesson Tierps pastorat med temat Närvaron finns. I samband med den bjuder hon och kykroherde Mikael Arnqvist in till ett panelsamtal under onsdagskvällen, Café Existens, och vill prata om de vuxnas närvaro för de unga.
Hur ser vår tro ut om 8 år?18.2.2025 09:55:30 CET | Pressmeddelande
Det är en av flera frågor som står i centrum när Gamla Uppsala församling bjuder in till ett öppet samtal i Lötenkyrkan på torsdagskvällen. Församlingsherde Andreas Holm håller i samtalet där bland annat ärkebiskop Martin Modéus deltar.
Mer insamlade pengar till fredsarbete7.2.2025 11:30:32 CET | Pressmeddelande
Till ACT Svenska kyrkans julinsamling 2024, "Sprid ljus i mörkret", ökade den insamlade summan i Uppsala stift med 24% jämfört med året innan och det blev en rekordstor insamlingssumma i landet i stort med hela 54 042 514 kronor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum