Göteborg & Co AB

Blogg: Storstadsturismen ökade i juli

Dela

Turisterna har börjat komma tillbaka till Göteborg. Sista veckan i juli hade hotellen en beläggning på över 50 procent för första gången sedan corona-pandemin startade. Men priserna är pressade och osäkerheten är stor inför hösten.

Sommargöteborg lockade fler turister i juli. Foto: Per Pixel Petersson/GoteborgCo
Sommargöteborg lockade fler turister i juli. Foto: Per Pixel Petersson/GoteborgCo

Veckans goda nyhet är att regeringen ser över den generella begränsningen på 50 personer vid sammankomster. Det var en nödåtgärd som slagit väldigt hårt mot kultur- och idrottsevenemang, möten, mässor och nöjesparker som Liseberg. Det kommer knappast att bli fritt fram för fullsatt, men detta är arenor och anläggningar som kan hantera en publik på ett säkert sätt. Att anpassa reglerna till lokaliteterna är egentligen inte konstigare än att det är olika hastighetsbegränsningar på en stadsgata och en motorväg.

I tisdags morse bjöd P1 morgon in storstäderna för att berätta om läget för sommarturismen. Det ser ljusare ut för Göteborg och Malmö som har betydligt fler besökare. Vecka 31 var den bästa sedan pandemin startade med beläggning på hotellen på över 50 procent, mer än dubbelt så högt som i juni men betydligt lägre än 2019. Stockholm och de andra huvudstäderna har det tuffare eftersom de normalt har större andel internationella besökare.

Snittpriset på ett hotellrum i Göteborg minskade med 29,5 procent under juli. Vilket gör lönsamheten per tillgängligt rum låg. Förra veckan var den hälften mot normalt i Göteborg och över 70 procent sämre i Stockholm och Köpenhamn. Den aktuella statistiken finns här på Besöksnäringskollen.

Göteborgs turistbyrå på Kungsportsplatsen har märkt en tydlig ökning av utländska besökare de senaste veckorna. Tyskar, danskar och holländare börjar hitta hit. Hotellen säger samma sak. De norska gästerna är fortfarande få och andelen svenskar är stor.

På Landvetter har trafiken så smått kommit i gång. I dag är det 15 ankomster varav 12 internationella. I våras fanns det bara en daglig flight. Stena-färjorna från Tyskland och Danmark betyder också att det är möjligt att ta sig hit.

Vackra Vrångö är ett tydligt exempel på hur pandemin drabbat den lokala besöksnäringen. Lyssna gärna på reportaget i P4 från i söndags.

Om det är något som krisen har visat så är det hur viktig besöksnäringen är för livet i en stad. Det handlar om tiotusentals sommarjobb för ungdomar. Men också om en levande stadsbild med kultur, nöjen, butiker och möten mellan människor.

Hur kommer det nya normala att se ut?

Det finns mängder av webbinarier och artiklar med kloka personer där ute att läsa och lyssna till. Det gemensamma för dem är att ingen vet. På Göteborg & Co följer vi utvecklingen genom att samla olika tillgängliga data. Det ger en bild av nuläget och tidiga indikationer på förändringar.

Viktigt just nu är att 50-gränsen anpassas så att det går att öppna arenor, teatrar, mötesanläggningar och nöjesparker igen. Om än med strikta begränsningar i antal personer, hygienregler med mera. Det skulle betyda mycket.

Hur storföretagen hanterar affärsresande och hemarbete är också betydelsefullt. Samt förstås att du och jag handlar i butiker, går på restaurang och besöker de attraktioner som är i gång. Besöksnäringen brukar kunna återhämta sig, även om det ser ut som att vi får leva med att viruset är kvar under lång tid.

Läs detta och andra inlägg av Stefan Gadd på bloggen Snack om Turism.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sommargöteborg lockade fler turister i juli. Foto: Per Pixel Petersson/GoteborgCo
Sommargöteborg lockade fler turister i juli. Foto: Per Pixel Petersson/GoteborgCo
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Mässans gata 8
412 51 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka och välja Göteborg. Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum