Bokoop

Bokoop gästar Bopolpodden

Dela

Bokoop gästar veckans Bopolpodden och diskuterar varför bostadsmarknaden skulle kunna fungera bättre redan idag. Vi menar att det inom ramen för dagens system faktiskt går att bygga bostäder med rimliga hyror och samtidigt se till att de förmedlas till de som har störst behov.

I senaste avsnittet av Bopolpodden får ni träffa Olof Landgren och Björn Sundin som berättar om lärdomarna kring att starta upp ett nytt storskaligt bostadskooperativ från grunden. I podden ställs frågan om detta kan  vara ett koncept för framtiden? Kan det vara en inspiration till att kommunerna förändrar hur de bedriver sin bostadsförsörjning? 
På frågan om inte kommunpolitikerna, som ju har ett bostadsförsörjningsansvar inte borde applådera detta och hjälpa till med mer mark, säger Lennart Weiss så här i den efterföljande kommentaren:
- Jo, men det kommunpolitikerna borde fundera över är varför i helvete, på ren svenska, har man inte funderat över att genomföra den här modellen i sitt eget bostadsbestånd. Här sitter ju Sveriges kommuner och äger ett enormt fastighetskapital genom de allmännyttiga bostadsföretagen. Inom ramen för sitt bestånd kan de ju bjuda in Bokoop som hjälp eller skapa detta själva, men det kommer ju att få samma effekt för Allmännyttan. Det vill säga ett större engagemang i förvaltningen av det egna fastighetskapitalet och ett alternativ till att sälja av det egna beståndet till bostadsrätter. Jag hoppas att det här initiativet leder till en dynamisk och spännande diskussion på både den privata och den offentliga marknaden.
 
Bokoop startades för att visa att det faktiskt går att producera bostäder som människor med medelinkomst eller lägre både har råd med och har möjlighet att få tillgång till.
Nu har vi bevisat att det går att skapa bostäder för unga med hyror långt under vad vi är vana vid för nyproduktion. Vi hoppas att fler kommuner vågar direktanvisa eller skapa markanvisningstävligar som premierar ungdomsbostäder med låga hyror i kombination med hållbart byggande och långsiktighet.

Kontakter

Bilder

Om

Bokoop
Bokoop
Åsögatan 115
11624 Stockholm

http://www.bokoop.se

Bokoop - den första storskaliga satsningen på kooperativa hyresrätter de senaste 100 åren.

Allmännyttiga Bokoops mål är att i stor skala bygga och utan vinstkrav förvalta bostäder som unga människor faktiskt har råd med. Lägenheter förmedlas i samarbete med kommuner och med förtur till målgruppen 18–31 år i redan etablerade köer. Första fasen i expansionen är redan finansierad och möjliggör byggnation av 3000–4000 lägenheter. Vi bygger där det behövs i hela Sverige.

Följ Bokoop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bokoop

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum