Bostadspriserna fortsatte ner i hela Sverige i december - de sammanlagda prisfallen nu över 20 procent i några regioner
Fortsatt breda prisfall i Sverige som helhet under december
Priserna på bostäder föll med i genomsnitt 2,4 procent i december i Sverige. Prisfallen är större än vad som kan förklaras av normala säsongsmönster. Sedan toppnoteringen i våras, och för Sverige som helhet, har nu bostadspriserna fallit sammanlagt med nästan 17 procent.
- Vår prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången. Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu. Om arbetslösheten skulle komma att öka markant i kölvattnet av den annalkande lågkonjunkturen är det viktigt att bostadsräntorna inte fortsätter upp om vi inte ska få en riktigt besvärlig utveckling på andrahandsmarknaden som också skulle slå stenhårt mot en redan hårt prövad nyproduktion, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Lägenhetspriserna ned med 1,5 procent i december i Sverige – mycket stort prisfall i Norra Sverige
Lägenhetspriserna föll i november med 1,5 procent för Sverige som helhet. Mest föll priserna i Norra Sverige (-6,5 procent), detta i bjärt kontrast till uppgången i november. Sedan vårens toppnoteringar har lägenhetspriserna i Sverige fallit med nästan 14 procent. Lägenhetspriserna har fallit som mest från toppen i Norra Sverige (-17,2 procent), följt av Storgöteborg (-15,5 procent) och Stormalmö (-14,6 procent).
- Det prisfall på nästan 7 procent som vi haft i december på lägenheter i Norra Sverige tillhör inte vanligheterna. Samtidigt var Norra Sverige den enda region som hade en svag prisuppgång månaden innan. Norra Sverige är nu det område i Sverige där lägenhetspriserna har fallit som mest sedan vårens toppnoteringar, säger Robert Boije.
Villapriserna föll med hela 2,9 procent i december för Sverige som helhet
Villapriserna föll i december med hela 2,9 procent i genomsnitt för Sverige som helhet. Det största prisfallet på villor uppvisade Mellersta Sverige (-4,7 procent). Störst sammanlagt fall från pristoppen på villor uppvisar Stormalmö (-21,4 procent), följt av Storstockholm (-20,8 procent) och Mellersta Sverige (-19,8 procent).
- Vi har så här långt sett större prisfall på villor än för lägenheter med undantag för Norra Sverige där lägenhetspriserna fallit något mer än villorna. Det är troligt att de höga elpriserna i landets mellersta och södra delar slår hårdare mot villorna än lägenheterna, säger Robert Boije.
För prisförändringar i Sverige som helhet och i de olika regionerna – se tabeller i bifogad pdf
Anm: SBAB Booli Housing Price Index (HPI) uppdateras en gång i månaden och visar prisutvecklingen på bostadsmarknaden den senaste kalendermånaden, de tre senaste kalendermånaderna, de 12 senaste månaderna, sedan årsskiftet och sedan den senaste toppnoteringen. Indexet baseras på samtliga på Booli registrerade bostadsförsäljningar under den aktuella perioden. HPI beräknas som ett index med en hedonisk prismodell som förutom prisnoteringar använder information om bland annat bostädernas storlek, taxeringsuppgifter, tomtstorlek, antal rum, våning, månadsavgift och geografisk placering, samt avgift till bostadsrättsföreningen. På så sätt tar indexet hänsyn till (kontrollerar för) att de bostäder som sålts vid olika tidpunkter kan skilja sig åt. För geografisk information används kommun- och stadsdelstillhörighet. Prisindexet går tillbaka till 2013. Indexet är uppdelat för lägenheter och villor och beräknas för sex geografiskt skilda områden. Indexet finns tillgängligt i Boolis analysverktyg Booli Pro. Booli är en del av SBAB.
Nyckelord
Kontakter
Robert BoijeChefsekonom
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sehttps://www.sbab.se/bloggen/Erik BukowskiPresschef
Tel:072-451 79 37press@sbab.seDokument
Om
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och boendeappen Boappa är en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 292 000 och 449 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 september 2022). Antal medarbetare (FTE) är 856. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, boappa.com, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Kallelse till årsstämma i AB Sveriges Säkerställda Obligationer (publ)30.3.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årsstämma i AB Sveriges Säkerställda Obligationer (publ) äger rum torsdagen den 27 april 2023 kl. 8:00 i SBAB:s lokaler på Svetsarvägen 24 i Solna.
Kallelse till årsstämma i SBAB Bank AB (publ)30.3.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Årsstämma i SBAB Bank AB (publ) äger rum torsdagen den 27 april 2023 kl. 9.30 i SBAB:s lokaler på Svetsarvägen 24 i Solna.
SBAB Bank AB (publ) (SBAB) har idag publicerat följande information på sin hemsida:24.3.2023 08:25:51 CET | Pressmeddelande
SBAB har idag publicerat sin och SCBC:s årsredovisning på sbab.se/ir
SBAB avser att minska utsläppsintensiteten i sin kreditportfölj med 50 procent24.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Statligt ägda bolåneaktören SBAB antar ett klimatmål om att halvera utsläppsintensiteten i sin kreditportfölj till år 2038. Detta görs som en del i kampen mot klimatförändringar och ligger i linje med det globala 1,5-gradersmålet.
"Det blir värre innan det blir bättre" - Boräntenytt, nr 2, 202324.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksbanken väntas höja styrräntan till 3,5 procent vid aprilmötet. Den fortsatt höga inflationen bedöms väga tyngre för detta beslut än den ökade finansiella stressen i kölvattnet av flera bankers ekonomiska problem i USA och Schweiz. Att Europeiska centralbanken nyligen höjde sin styrränta med 0,5 procentenheter och Riksbankens oro för kronans värde är ytterligare argument för detta. Inflationen väntas dock falla relativt snabbt under det andra halvåret i år, vilket tillsammans med nedgången i svensk ekonomi bör tala för att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter i november. I början av hösten bedöms den rörliga snitträntan toppa på 4,8 procent och då också ligga något över samtliga längre bindningstider. Från oktober 2024 väntas den rörliga räntan åter ligga under nivåerna för samtliga längre bindningstider. Valet av räntebindningstid är dock långt ifrån självklar. Bankernas bolånemarginaler bedöms ha fortsatt att sjunka under årets första tre månader.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum