Almega

Bra att korttidsarbete omfattar hela tjänstesektorn

Dela

Idag har riksdagen fattat beslut om att införa ett nytt system med korttidsarbete. I de ursprungliga skrivningarna av lagen omfattades inte hela tjänstesektorn. I beslutet som klubbats av riksdagen är detta ändrat och såväl konsulter, bemanningsföretag, vård- och omsorgsföretag, utbildningsföretag, upphandlad trafik och statliga bolag omfattas nu av systemet. Almega och våra åtta förbund har varit pådrivande bakom detta och välkomnar beslutet.

- Det är bra att riksdagen har fattat beslut om att inlemma hela tjänstesektorn i korttidssystemet. Att lämna stora delar av näringslivet utanför det här systemet vore osolidariskt, givet magnituden på den kris som hela näringslivet genomlider just nu, säger Thomas Erséus, vd Almega.

I ett akutläge som detta är det utöver systemet med korttidsarbete viktigt att stat, kommuner och regioner håller ingångna avtal med tjänsteleverantörer. Det gäller framförallt företag vars verksamhet finansieras av allmänna medel, som vårdföretag. Risken är annars stor att infrastrukturen runt sjukvården slås sönder och det vore väldigt allvarligt. Bemanningsbranschen drabbas hårt av neddragningar, framförallt inom industri, restaurang- och hotell och handel. Likaledes kunskapsintensiva IT- och teknikkonsulter som lider av fabriksstängningar inom fordonsindustrin. Det är därför mycket angeläget att även dessa arbetsgivare omfattas av stöd till korttidsarbete.

- Korttidsarbete kan delvis lindra coronakrisens skadeverkningar. Men utöver detta måste regeringen införa en möjlighet för krisdrabbade företag att kunna korttidspermittera sina anställda helt och hållet. I systemet med korttidsarbete ska arbetsgivaren fortfarande betala nära hälften av lönekostnaden. Det är ofta omöjligt för de tjänsteföretag som tappat nästan alla sina intäkter, avslutar Thomas Erséus.

Bilder

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum